Šestá, osmá, dvakrát desátá. To byly výsledky Martiny Mikuláškové v minulé sezoně světového poháru. Zářila, byla ve světové špičce. Třicátá druhá, sedmnáctá, třicátá šestá a nyní v Zolderu dokonce až padesátá druhá. To jsou výsledky lounské cyklokrosařky v sezoně aktuální. Trápení, trápení, trápení…

Na trati, v přímém kontaktu s okruhem, kde se dříve jezdila Formule 1, Mikulášková do terénu vjela na 20. - 25. pozici. Startovala z třetí řady a tentokrát se poměrně dobře propracovala do širší špičky. Jenže… Dobrá nálada a naděje vydržela lounským fandům jen několik chvil. Už na konci prvního kola klesla Mikulášková na 30. pozici. A pak klesala dál a dál. Na těžké trati, kde se na asfaltu jezdilo rychle, do písečných kopců se běhalo a blátivé sjezdy a výjezdy byly hodně technické, lounské cyklokrosařce rychle docházely síly.

Cílem projela Mikulášková až na 52. pozici, šest minut a čtrnáct vteřin za vítěznou Sanne Cantovou z Belgie. Pavla Havlíková, kterou loni Mikulášková běžně porážela, dojela šestá, Nikola Nosková dvacátá.

Jeden z nejhorších výsledků 

V Zolderu, na trati kde se pojede v závěru ledna mistrovství světa, zajela 26. prosince Mikulášková jeden z nejhorších výsledků ve světovém poháru ve své kariéře. Lépe jezdila i jako mladičká juniorka, v posledních dvou sezonách, kdy patřila ke světové špičce, nemohlo být o takových umístěních ani řeč. Letos je to její výsledek zatím nejhorší, předtím byla nejhůře 36. v Namuru.

Nyní ji čekají další závody v Holandsku a Belgii, tradičně jich během vánočních svátků absolvuje několik. Poté už pojede 9. ledna mistrovství republiky v Kolíně, poslední světový pohár a v závěru ledna MS v Zolderu. Pořád doufá, že velké tréninkové manko z úvodu sezony se jí povede smazat a na světovém a republikovém šampionátu, které zůstaly hlavními cíli sezony, zajede dobrý výsledek.

Na trať vyrazil i Nipl

V Zolderu se představil také Vojtěch Nipl, další odchovanec lounské cyklistiky. Ani jemu se v premiérové sezoně v kategorii elite nedaří úplně podle představ, v Zolderu ale zajel své zatím nejlepší umístění sezony ve světovém poháru. V cíli byl 34., na vítězného Mathieu Van Der Poela ztratil pět a půl minuty.

Odstartoval kolem pětatřicátého místa, bylo ale pak složité se dostat dopředu. Chvilku jezdil s dřívějším medailistou s MS Larsem Boomem, v průjezdu čtvrtým kolem z devíti byl na 37. pozici. V posledních okruzích ale ještě několik závodníků předjel a v cíli byl 34.

O dechberoucí závěr závodu v Zolderu se postarala trojice Van Der Poel, Van Der Haar a Pauwels, která se „prala" o každý metr.

Nipla nyní čeká podobný program jako Mikuláškovou, i on doufá, že se zlepší. Cílem jsou umístění někde kolem patnáctého místa, v národním poháru by chtěl zaútočit na výhru, zatím nasbíral několik druhých a třetích míst.