Ověšená medailemi se vracela blšanská cyklistka Lucie Záleská ze seniorského republikového šampionátu na dráze.

Do vitríny si doma uloží pět cenných kovů, ten se zlatým puncem jí tam však bude chybět.

„Mrzí mě, že nemám zlato, ale já jsem to brala hlavně jako kvalitní trénink,“ vysvětluje osmnáctiletá závodnice pražské Dukly.

Záleská si na oválu v Motole vyjela tři tituly vicemistryně, k nim přidala dva bronzy. Titul šampionky jí třikrát vyfoukla česká královna Lada Kozlíková.

„Lada je nejlepší česká závodnice a jsem ráda, že jsem ji na dvoustovce porazila, i když jsem skončila až druhá za Machačovou,“ usmívá se Záleská, která už má po sezoně mezi juniorkami. „Mám volno a s mladšíma holkama jsme na republice dělaly křena Machačové s Kozlíkovou, které pojedou za týden na mistrovství Evropy. Dobře jsem si zatrénovala i zazávodila.“

V posledních dnech šlápla do pedálů jen sporadicky, o to víc ji úspěch na šampionátu potěšil. „Zajela jsem nejlepší mistrovství republiky mezi ženami. Poslední týdny sezony byly vůbec dobré, ve špurtu jsem porážela zkušenější holky jak v Brně tak i v Kyjově. Přitom já už moc netrénuju a ty holky jsou před Evropou ve formě. Byla jsem mile překvapená, ale na druhou stranu moc nás tam nebylo,“ culí se sympatická blondýnka, která letos opouští juniorskou kategorii. V ní dokázala vybojovat na dráze titul mistryně starého kontinentu a vicemistryně světa.

Je čas odpočívat

Velká česká naděje pro olympiádu v Londýně v roce 2012 si v příštích třech týdnech od kola odpočine. „Pojedu do Jáchymova do lázní, takže budu relaxovat. Ještě musím ve škole dohnat to, co jsem přes sezonu nestihla,“ plánuje pilná studentka střední odborné školy v Podbořanech, kde ji čeká příští rok maturita.

V zimě opět nasedne na dráhařský speciál, aby se poměřila se světovou elitou nově v kategorii do 23 let. „Bude to určitě hodně těžké, ale poperu se s tím,“ slibuje.

Lucie Záleská na MČR


- stíhací závod na 3 km: 4. místo
- scratch: 3. místo
- bodovací závod: 3. místo
- týmový sprint: 2. místo
- sprint: 2. místo
- 500 m s pevným startem: 2. místo