Vrchol sezony je tady! Lucie Záleská se v příštích dnech bude „prát" o světové medaile, v Paříži začíná světový šampionát na dráze. Blšanská cyklistka, která se do světového pelotonu vrátila po těžkém zranění, už trénuje na pařížské dráze a doufá v první desítku, bude bojovat také o olympiádu.

„Jsem moc ráda, že to vyšlo, že se na mistrovství světa podívám," radovala se po oznámení nominace Lucie Záleská, která v obrovské konkurenci cyklistek z Evropy musela bojovat o účast na vrcholu sezony až do poslední chvíle.

Před odletem do Paříže ještě v rámci přípravy dojela čtvrtá na mítinku v Roubaix a poté trénovala na Mallorce v teple. Jejím velkým přáním je na MS v Paříži první světová desítka. „To by bylo super," říká žena, která dokázala v sezoně dojet v omniu, dráhařském víceboji, jedenáctá na ME a nejlépe čtrnáctá ve světovém poháru v Anglii.

Francie bude příjemnější

Na dalších dvou podnicích, v Mexiku a Kolumbii, sice dopadla hůře, dojela devatenáctá a sedmnáctá, velké problémy jí ale za oceánem dělala složitá aklimatizace. Ta v případě MS ve Francii ale odpadá. „Velké týmy jsou v zámoří déle, my bohužel kvůli omezeným financím jen chvíli. A s aklimatizací mám na druhé straně světa velké problémy, trpím tím, necítím se dobře," vysvětluje Záleská. „V Paříži by to mělo být podobné jako v Anglii, aklimatizace nebude problém. Také jsem v Anglii zajela nejlepší výsledek ve světovém poháru," doufá blšanská cyklistka.

Nominace na letošní MS byla pro Záleskou hodně složitá. Každý kontinent má jen omezené množství závodnic a Evropa má nejtěžší kritéria. Právě z Evropy je totiž nejvíce kvalitních dráhových cyklistek. V žebříčku je v první světové dvacítce hned šestnáct Evropanek.

Body ve hře o olympiádu

Lucie Záleská je také stále ve hře o olympiádu. Kvalifikace bude po MS právě v půlce, body ze světového šampionátu budou mít obrovskou váhu. Také proto Záleská bude bojovat o každou příčku. Mladá cyklistka bojuje o účast v dráhařském víceboji na olympijských hrách příští rok v Rio de Janeiru. Pro olympiádu je postupový klíč ale ještě přísnější než na světový šampionát, na hry pod pěti kruhy pojede jen osm nejlepších žen z Evropy. A Záleská je aktuálně čtrnáctá v evropském žebříčku. „Je to hodně přísné. Ale uvidíme, ještě určitě zabojuji. Počítají se body i ze světového šampionátu a je to tam hodně natěsnané po bodech, hodně vyrovnané," ví Záleská.

Blšanská dráhová cyklistka se loni vracela na světové ovály po vážném zranění, které ji postihlo v závěru roku 2013. Uvažovala tehdy i o konci kariéry, byla po nezaviněném pádu hodně potlučená, dokonce měla zlomenou lebeční kost. Dokázala se ale po dlouhé přestávce vrátit a dokonce na světovou úroveň. Na loňském ME dojela v omniu na 11. pozici, ve světovém poháru byla 14., 17. a na 19. pozici.