Jako na houpačce mají v posledních týdnech výsledky ve světovém poháru lounští cyklokrosaři. Zatímco před čtrnácti dny ve francouzském Lievenu zajeli na rychlé a technické trati vynikající výsledky, v Hoogerheide, na blátě, se jim vůbec nedařilo.

Vojtěch Nipl nemá blátivé a běhavé tratě rád a v Hoogerheide právě taková byla. Lounský závodník tak nedokázal zopakovat týden starý výsledek z Lievenu, kde dojel ve světovém poháru už podruhé v sezoně jako nejlepší český jezdec na osmém místě. Jenže tvrdý podklad tentokrát nebyl a Nipl se propadl až do páté desítky, konkrétně dojel mezi třiadvacítkáři se ztrátou téměř pěti minut až na 41. pozici.

Závod v Holandsku vyhrál domácí Van der Haar, suverén sezony, který zvítězil také v celkovém hodnocení poháru. Druhý skončil v posledním závodě světového poháru Francouz Alaphilippe, v celkovém hodnocení je třetí. Bronz v Hooherheide vybojoval další domácí závodník Van der Heijden.

Vojtěch Nipl kvůli zaváhání v Nizozemí přišel o post české jedničky ve světovém poháru, předstihl ho v celkovém pořadí Nesvadba (16.), který dojel nejlépe z našich také v posledním závodě (také 16).Osmnáctiletému Niplovi patří v konečném pořadí 17. místo za dvě výborná umístění na rychlých a technických tratích (7. v Táboře a 8. v Lievenu) a dva „propadáky (41. v Hoohergeide a 41. v Koksijde).Až za Niplem skončili starší a zkušenější Paprstka nebo Hník, třetí na republikovím mistrovství.

Přípravy na MS vrcholí

Nipl se aktuálně už připravuje v dějišti světového šampionátu v Koksijde v Belgii, kde by rád odčinil zaváhání ze závodu světového poháru, který mu vůbec nevyšel. Podle jeho slov bude obrovským úspěchem při premiéře mezi třiadvacítkáři na MS první patnáctka. Jenže písčitá a blátivá trať v Koksijde, plná běhání, asi nebude Niplovi vyhovovat.

Poslední závod světového poháru v Hoogerheide jela také lounská Martina Mikulášková. Mladičká naděje českého cyklokrosu ale tentokrát nedojela a nezopakovala tak vynikající třinácté místo z Lievenu.První skončila Marianne Vos, druhá dojela Van den Brandová (obě Nizozemí), třetí byla česká závodnice Kateřina Nash. Havlíková dojela desátá.

V konečném pořadí světového poháru patří Martině Mikuláškové pětadvacátá příčka. První je Van den Brandová, druhá Vos, která ale naskočila do kolotoče poháru později.