Světový pohár v cyklokrosu měl v sobotu 29. listopadu na pořadu čtvrtý díl seriálu na písečné trati v belgickém Koksijde.

Vyhovovala domácím Belgičanům, kteří měli v první desítce sedm jezdců, jejichž hegemonii narušili dva Češi – 3. místem Zdeněk Štybar a 9. Petr Dlask, třetím cizincem byl 6. Holanďan De Knegt. Podbořanský Kamil Ausbuher skončil na 25. místě.

„Je to k vzteku, letos jedu třetí závod světové nulky a potřetí vyjíždím poslední kvůli problémům mimo mne,“ zlobil se Kamil po dojezdu, přestože se svým výkonem na těžké a respektované trati mohl být spokojen.

Hned po vjezdu do terénu byl hromadný pád, který postihl mj. Zehnera, Thijse, Zlámalíka a hlavně Ausbuhera, neboť startovali ze středu startovního roštu.

„Přede mnou padl Ital, já letěl přes něj a kupa lidí padla na moje kolo. Musel jsem se pro něj vracet a dolovat ho ze dna haldy, protože bylo zaklíněné pod diváckou zábranou! Padesátka lidí bojovala o nejlepší pozici, když já za nimi vyjížděl opět úplně poslední,“ líčil Kamil okamžik, který nebyl v záběrech belgické televize vidět. Režie se věnovala domácím na čele závodu.

Průběh byl velmi nadějný i pro české barvy, neboť Štybar neustále jezdil v čelní skupince, dlouho se v ní držel Radek Šimůnek, vidět tam byl i Martin Bína a Petr Dlask, chvíli jezdil začátkem druhé desítky také Vladimír Kyzivát. Neustálé pokusy Svena Nijse roztrhaly čelo závodu, ale před posledním 10. okruhem zase mělo ještě šance na vítězství šest závodníků. Bylo zajímavé sledovat, jak si povede Nijs proti kvartetu Fidea týmu, v němž byli k nadšení skvělých diváků jeho tři krajané.

„Nejhůř mi bylo, když mi to zrovna nejelo a já padl na zem z pátého místa,“ přiznal v cíli Štybar, jenž měl štěstí, že na rovince čelo zpomalilo. „Do dneška jsem měl můru z této trati na písku, ale moc mi pomohlo pád lidí kolem našeho týmu Fidea,“ uvedl vicemistr světa Štybar na své stránce. „Především Erwin Vervecken, který tady už stál dvanáctkrát na pódiu, a pak Paul Herijgers, který se na této trati před lety stal mistrem světa. Zpracovali mě tak, že jsem se skoro na ten písek těšil!“

Ve spurtu byl nejrychlejší nejstarší z nich 36letý Vervecken před Nijsem a Štybarem, 4. dojel Barth Wellens, a 5. Kevin Pauwels. Šestý Holanďan De Knegt z Rabobanku měl v cíli ztrátu na vítěze 10 vteřin.

Výborně zajel Dlask, který skončil devátý se ztrátou 1:11 min., na 12. místě měl Šimůnek 1:50, 18. Zlámalík, který do druhého kola jel na 40. místě, ztrácel v cíli 3:08, 21. Bína už 4:04, 25. Ausbuher 4:38, 32. David Kášek 6:37 a 36. Kyzivát přijel 7:07 minuty za vítězem. Poslední z klasifikovaných jezdců byl na 42. místě Kanaďan Sutton, který jezdí také Český pohár.

Kamil Ausbuher se probíjel z posledního místa až na 25., což za daných podmínek a při tempu, jakým se jelo na čele závodu, byl výborný výkon. „Moc mě mrzí nehoda po startu, měl jsem dnes na to držet tempo kolem desítky,“ je přesvědčen podbořanský závodník týmu Exe Jeans, který v Táboře skončil právě desátý, pak v holandském Pijnackeru a nyní v Koksijde shodně na 25. místech, vždy vyjíždějící do terénu z poslední pozice světového pelotonu.

V neděli odcestovali Ausbuherové, Kamil s otcem Zdeňkem v roli mechanika, z Belgie do Lucemburska, kde se jel závod kategorie C2 . O jeho průběhu a výsledku budeme čtenáře informovat zítra.