Čeští junioři na mistovství světa v cyklokrosu v belgickém Zolderu do elitní desítky nenakoukli. Nejlépe dojel Jan Gavenda, dvě minuty a deset vteřin za suverénním Nizozemcem Dekkerem.

Belgický Zolder přivítal cyklokrosaře vytrvalým deštěm, větrem a bahnem. Na velmi obtížné trati, kde nechybí bahnité výjezdy v lesíku, rychlé technické sjezdy a obávaný písečný výběh, šel Dekker, vítěz celkového hodnocení světového poháru, rychle dopředu. A na špici zůstal až do cílové pásky, ostatní jeho tempu nestačili. „Jel jsem na plný plyn, ale byl to docela těžký závod a člověk si musel dávat pozor. Jsem rád, že se to povedlo," svěřil se médiím po závodě šťastný zlatý mladík. Dekker jezdil poslední kola osamoceně, druhý Francouz Crispin na něj ztratil pětatřicet vteřin. Pro bronz si dojel další Francouz Bonnet.

Češi nemají nejlepší sezonu

Čeští juniorští reprezentanti v Zolderu potvrdili, že tato sezona nepatří z jejich strany k nejpovedenějším. Nikdo se neprosadil do první světové desítky, nejlépe dojel Jan Gavenda, který je mezi juniory teprve prvním rokem.

„Chtěl jsem být do patnáctky a to se mi povedlo. Start se mi moc nepovedl, stál jsem v páté lajně. V průběhu závodu jsem se posunoval stále dopředu. V posledním okruhu jsem předjel v závěrečném stoupání pět soupeřů, a to mě dost nakoplo. Jelo se mi dobře. Kdyby byl závod delší, možná bych byl ještě lepší," řekl po dojezdu Gavenda.

Gavenda dojel na těžké trati na čtrnácté pozici, na vítěze ztratil dvě minuty a deset vteřin. Pro českou naději to bylo nejlepší umístění ve světovém kolotoči v letošní sezoně. Dalším Čechem byl Václav Sirůček na 37. pozici, David Honzák dojel 41., David Jarý na 49. místě a Jan Novák na 54. pozici. 

Junioři:
1. Jens Dekker (Nizozemí) 43:05
2. Mickael Crispin –35
3. Thomas Bonnet (oba Francie) –1:00

14. Gavenda –2:10
37. Sirůček –3:30
41. Honzák –3:57
49. Jarý –4:32
54. Novák (všichni ČR) –5:41