Jeden z vrcholů sezony už mají na dohled lounští cyklokrosaři Mikulášková s Bařtipánem. O víkendu odjedou dva závody národního poháru, pak už je čeká republikový šampionát ve Slaném. Formu ladila Mikulášková společně s Niplem na Mallorce, věří, že naváže na skvělé osmé místo ve světovém poháru.

Krátkou přestávku měli v sezoně cyklokrosaři po světovém poháru v Koksijde. Lounští z belgického písku odjížděli na soustředění na Mallorce s rozdílnými pocity. Zatímco dvacetileté Martině Mikuláškové se dařilo, vždyť zajela na nejtěžší trati světového poháru své zatím nejlepší umístění a dojela osmá, Vojtěch Nipl byl až třiadvacátý.

„Připravovali jsme se týden v teple na Mallorce, pro Martinu to byla finální část přípravy na mistrovský závod. Cílem je po dvou letech opět vybojovat titul mistryně republiky. Znamená to, že mimo tradičních soupeřek z domácích závodů musí porazit i loňskou šampionku Pavlu Havlíkovou, která během sezóny startuje převážně na závodech v Belgii. V průběhu sezóny se jí při společných startech závodů světového poháru výkonnostně přibližuje, a tak by chtěla zopakovat výsledek z mistrovského závodu 2011 v Kolíně, kde Havlíkovou porazila sice poprvé v sezóně, ale na nejdůležitějším závodě," plánuje Milan Chrobák, trenér lounských cyklokrosařů.

Sportovní svátek ve Slaném

Ve Slaném se 14. prosince pojede v okolí plochodrážního stadionu. Kromě Mikuláškové, která loni byla stříbrná, se tam představí také junior Bařtipán. Mistr republiky kadetů ze silnice a dráhy ale závodí v juniorech prvním rokem a zatím v poháru dojel nejlépe devátý. „Současná průběžná desátá pozice v poháru neodpovídá jeho možnostem a případný úspěch by jej mohl posunout do závěrečné přípravy na mistrovství světa," říká o svém dalším svěřenci Chrobák. Ve světovém poháru dojel Bařtipán v Táboře na 28. místě.

Obě lounské naděje na republikovém šampionátu žen a mládeže čekají ještě dva závody národního poháru, které se jedou tento víkend. Nejprve 7. prosince v Kolíně, poté 8. prosince v Jabkenicích.

Na závodech se objeví také třiadvacítkář Vojtěch Nipl, trénující v Lounech také s koučem Chrobákem. Také on se vrátil z Mallorky, kde najížděl potřebné kilometry pro závěr sezony. „Vojta Nipl je vedoucím jezdcem soutěže Toi Toi cup kategorie elite a celkové vítězství s finanční odměnou a zapůjčením vozu Škoda na celý rok je pro něj dostatečnou motivací," ví Chrobák, že i Nipl se bude o body prát. Před přestávkou sice Nipl vyhrál svůj první závod národního poháru letos v Holých Vrších, v Koksijde na písku ale dojel až třiadvacátý.

Už před závodem ale upozorňoval, že tamní trať mu nesedí. Ve dvou závodech světového poháru předtím dojel sedmý. Vojtěcha Nipla čeká MČR až v lednu, bude obhajovat bronz.