Medaile stříbrné hodnoty z evropského šampionátu míří do Loun zásluhou cyklokrosařky Martiny Mikuláškové. V německém Lorschi jela od poloviny prvního kola až do cílové rovinky na první pozici, Holanďanka Stultiensová nakonec měla více sil a „předjela" ji o desetinu vteřiny.

Martina Mikulášková, jedenáctá žena světa v kategorii elite, mohla v Německu ještě naposledy jet mezi ženami do 22 let a patřila na ME do širšího okruhu favoritek. „Už v prvním kole za to Martina vzala, odstartovala dobře, do terénu najížděla ze čtvrtého místa a od poloviny prvního okruhu jela první a začala si vytvářet náskok," viděl dobrý start své svěřenkyně lounský trenér Milan Chrobák.

Mikulášková pak všechna kola jela na první pozici. Za ní jely Italka Alice Maria Arzzufiová a Holanďanka Sabrina Stultiensová. „Martina jela dobře, odskočila jim a tahala. Náskok měla celý závod sedm až deset vteřin. Bohužel ale soupeřky za ní vůbec netaktizovaly, ani chvilku, nenechaly ji odpočinout. Navíc Holanďanka nechala Italku jet, trochu si za ní na rovinkách odpočinula a potom jí ujela. Škoda, nakonec Martina první místo o desetinu vteřiny neuhájila. Ale i stříbro je skvělý výsledek. Kdyby nám to někdo řekl před startem, jásali bychom. Takhle je trochu zklamání, ale to přejde, druhé místo na Evropě je super," hodnotí závod v německém Lorschi Chrobák.

Čtěte také: Trochu zklamaná ze stříbra jsem, přiznává Mikulášková

Lounskou cyklokrosařku totiž Stultiensová dojela právě až před cílovou rovinku na ME, ve spurtu měla nakonec o malinko více sil a dostala se před ni doslova o galusku, rozdíl byl minimální. I oficiální časomíra přiřkla oběma závodnicím stejný čas, rozhodla až cílová kamera.

V Německu se představil i další odchovanec lounského cyklokrosu. Vojtěch Nipl, který v dresu Stadionu Louny vybojoval tři mládežnické tituly mistra republiky a ještě loni spolupracoval s trenérem Chrobákem, dojel v kategorii do 23 let na čtrnácté pozici se ztrátou minuty a dvaceti vteřin na vítězného Van Aerta z Belgie. Nipl měl opět na velkém závodě smůlu. Dobře odstartoval a jezdil v první skupině. Ve čtvrtém kole ale nešťastně spadl a zlomil si ráfek na kole. S tímto handicapem dojel do depa, než ale kolo vyměnil, dost ztratil, předjelo ho šest soupeřů a ztratil naději na lepší výsledek.

Původně měl do Lorsche odcestovat také lounský junior Josef Bařtipán. Ten ale po dobrém vstupu do sezony (třetí a čtvrté místo v národním poháru) onemocněl a ztratil formu. Nakonec nebyl reprezentačním trenérem nominován. 

Ženy U22:

1. Stultiensová (Niz.)   31:57
2. Mikulášková (ČR)   stejný čas
3. Arzzufiová (Itálie)   +24

Muži U23:

1. van Aert   47:05
2. L. Sweeck (oba Belg.)   +6
3. Skála (ČR)   +11

14. Nipl (ČR)   +1:20