Trápení, trápení, trápení. Takové je jednoduché shrnutí začátku sezony v podání lounské cyklokrosařky Martiny Mikuláškové. Že je bez formy potvrdila opět v Jičíně a Milovicích, v národním poháru dojela dvakrát čtvrtá.

V Milovicích, kde loni bojovala Mikulášková o titul mistryně republiky a podlehla tehdy jen vítězce světového poháru Kateřině Nash, se jel už třetí závod národního poháru. Zvítězila mladičká Nikola Nosková, druhá dojela Czeczinkarová, třetí Števková a na favoritku, která všechny tyto závodnice v minulých sezonách bez problémů přejížděla rozdílem třídy, zbylo jen čtvrté místo. Na vítězku ztratila devatenáct vteřin.

Stejnou pozici vybojovala dvaadvacetiletá lounská cyklokrosařka a velká naděje české cyklistiky v terénu také o den později v Jičíně, při čtvrtém zastavení českého poháru. Tam ale ztratila už téměř dvě minuty na vítěznou Janu Czenczinkarovou. Stříbrná dojela Števková, bronzová Nosková.

Medailová umístění nepřicházejí

V Milovicích i Jičíně se tak potvrdilo, že Martina Mikulášková je bez formy. Zatímco v minulých sezonách měla ve výsledcích z domácích pohárů samá první místa, jen výjimečně druhá, a navíc ještě většinou s velkým náskokem, letos se trápí. Osmé místo ve Slaném s obrovskou ztrátou, vynechané Hlinsko, špatný výsledek v holandském Gietenu a nyní čtvrté a čtvrté.

A co je za propadem? Co se stalo, že Martina Mikulášková nejezdí zatím jako v minulých sezonách? Nemá natrénováno, přiznává. „Nic se neděje. Musela jsem se před startem sezony více věnovat škole, a tak nemám ještě tolik natrénováno. Věřím ale, že to doženeme," přiznává lounská závodníce, že start sezony není vůbec optimální.

A to se velmi rychle blíží světový pohár, který má být jednou z akcí, na které se chce Mikulášková v sezoně soustředit. Už o víkendu se sjedou nejlepší cyklokrosaři světa v holandském Valkenburgu ke druhému ze sedmi zastavení. Mikulášková v minulých sezonách dokázala už několikrát nakouknout do první světové desítky, loni dokonce dojela šestá nebo osmá. Stříbrná byla na evropském šampionátu. „Chci pravidelně jezdit v první desítce. To je jednoznačný cíl. Ráda bych i letos potvrdila, že patřím do světové špičky. Věřím, že na to mám, a když se zadaří, chtěla bych se podívat i do první pětky. Snad to vyjde," usmívala se před startem sezony.

Kdy přijde obrat?

Jenže… Aktuální forma je někde jinde. Přesto Mikulášková věří v obrat. Doufá, že tréninkové manko brzy dožene a ve světových pohárech se bude opět prát s nejlepšími. Když ne nyní ve Valkenburgu, tak snad už příště v Koksijde.

Hlavním cílem lounské cyklokrosařky je i nadále mistrovství světa. K němu směřuje vše. Už na světovém šampionátu dokázala dojet jedenáctá nebo šestnáctá. Sen je desítka. „Chtěla bych opět zaútočit na desítku, mám na to, výsledky to potvrzují. Chtěla bych tam prorazit," říkala před sezonou.

Na zlepšení formy před MS, které se tentokrát pojede v belgickém Zolderu, má ještě Mikulášková spoustu času. Pojede se až v závěru ledna. Daleko méně času má ale pro světové poháry, ve Valkenburgu se jede už 17. října, následuje na konci listopadu belgické Koksijde. Fanoušci Mikuláškové věří, že tam už to bude opět „ta stará Martina", která patří do světové špičky.