I v 800 kilometrů vzdáleném Lucembursku, při cyklokrosařském vrcholu, byla slyšet čeština. Na MS a nakonec i oslavit bronzovou medaili Kateřiny Nash vyrazily do Bieles desítky fandů. A tradičně i z okresu Louny.

Cyklokrosařské koncerty, dechberoucí souboje Van Der Poela, Van Aerta, famozní přetahovanou Cantové, Vosové, ale ani výkony Boroše, Noskové či Nash, si nenechali ujít například František Červíček se synem. „Byl to skvělý zážitek, úžasná podívaná. Jeli jsme s klukem, moc se mu to líbilo, viděli jsme nejlepší," říká otec jedné z malých nadějí Loun. Malý David, starší žák, už totiž na kole v Lounech také pěkně řádí. V sezoně byl několikrát do desítky v českém poháru. Třeba i jeho někdy uvidíme na MS…

Inspirace pro budoucí naděje

„Bylo se na co koukat. David byl nadšený. Byli jsem už loni v Zolderu. Je to opravdu super zážitek," dodává Červíček.

V Lucembursku se MS konalo po páté. To poslední ale bylo už v roce 1968. A tak se domácí snažili zaujmout. Některé organizační nedostatky tak nahradilo nadšení pořadatelů, kteří chtěli svou malou zemi s pěti sty tisíci obyvateli ukázat v nejlepším světle. A povedlo se.

Připomeňte si: Mikulášková na MS nepojede! O šampionát ji připravila nemoc

Z Lounska tradičně vyráží na MS mnoho diváků. Ať už je kdekoli po Evropě. Dříve například celý fanklub Kamila Ausbuhera, ale i fanoušci dalších a dalších nadějí z regionu. A že jich bylo…

Dlouhá léta nechybí na vrcholech ani Milan Chrobák, bývalý asistent reprezentačního kouče a dlouholetý lounský trenér, kterému rukama prošla celá řada světových medailistů. „V Bieles to byla opět skvělá podívaná. Skvělé závody. Letos jsme sice neměli na šampionátu zastoupení, Martina Mikulášková onemocněla, ale máme v Lounech další mladé naděje. Máme zase skupinu žáčků, kluky i holky, kteří se zlepšují, pracují. Tak třeba se tam jednou také dostanou," je optimistou Chrobák.