Svou už tak bohatou sbírku medailí ze světových a národních šampionátů pořádně rozšířil žatecký sjezdař na divoké vodě Vladimír Slanina. V makedonském Skopje vylovil z nespoutaných peřejí řeky Vardar během evropského šampionátu dvě zlata a dvě stříbra.

Čtyři starty, čtyři medaile. Taková je bilance mladého žateckého sjezdaře na divoké vodě na ME. Ve Skopje se Slaninovi skvěle dařilo. Už v individuálním klasickém dlouhém sjezdu, ve kterém rozhodně nepatřil mezi největší favority, zazářil. Na čtyřkilometrové trati se dlouho na mezičasech pohyboval kolem pátého místa, na poslední třístovce ale zabral. Zrychlil a v cíli mohl slavit stříbro.

Předčil ho jen kolega z reprezentace Rolenc, dominanci českých sjezdařů na letošním ME pak potvrdil i bronzový Haleš. Medailová sklizeň ale teprve začínala…

Soutěž týmů se povedla

Závod hlídek, tedy týmová soutěž, je tradičně také výstavní skříní českých sjezdařů. Na klasickém dlouhém sjezdu týmů získali na řece Vardar zlato.

Čeští sjezdaři startovali z nejvýhodnější pozice, na řeku se spustili jako poslední. Měli tak přehled o konkurenci, většinu závodu se pohybovali kolem třetí pozice. Ale přišel opět závěr a ten znovu skvěle Čechům vyšel. Zlato nakonec získali Rolenc, Haleš a Slanina s čtyřvteřinovým náskokem před Neměckem, bronz brali Francouzi.

Ve sprintu nenašel přemožitele

Další na řadu pak přišel sprint. Disciplína, z níž má Slanina doma bronzovou medaili z MS a nejvíce si v ní věřil. A ve Skopje se mu na krátké trati znovu skvěle dařilo. Za sebou nechal mistra světa Rolence, vynikajícího Němce Webera, nebo také olympijského medailistu ze slalomu na divoké vodě Slováka Beňuše.

Už v kvalifikaci bylo vidět, že Slanina bude zářit. Vyhrál ji. A i ve finále jel na jedničku s hvězdičkou a v cíli se mohl radovat. Na krku mu pak visela individuální zlatá medaile. Druhý byl Dazeur z Francie, bronz zamířil do Chorvatska k Obadičovi.

Famozní formu pak potvrdili Češi, a s nimi také Slanina, v týmovém sprintu. Dojeli druzí za Francií, bronz má Německo.

Ve Skopje se česká výprava s devíti medailemi stala nejúspěšnější zemí mistrovství Evropy.