Návrat do reprezentace po šesti letech se Slavomíru Švancarovi vydařil. Na domácím mistrovství světa v Plzni přispěl společně s dalšími „seveřany“ Kypetem, Oliveriusem a Růžičkou k výhře v úvodním zápase se Švýcarskem.

Vše o mistrovství světa v Plzni najdete ZDE

Stříbrný medailista ze šampionátu ze švýcarského Sierre z roku 2003 nastoupil na hrací plochu plzeňské arény se starým známým, spoluhráčem z extraligového Mostu Alešem Kypetem. „Vyhovuje nám to. V klubu spolu sice nehrajeme, ale to vůbec nevadí. Trenéři možná vycházeli z toho, že v Mostě máme spolu nacvičené přesilovky, na které jsme chodili i proti Švýcarům,“ řekl hned po utkání Švancar. V jeho řadě je i další „krajan“ – ústecký obránce Růžička. A Severočeši se vůbec neztratili, odehráli celkem dvanáct střídání, některá byla hodně výrazná.

Byli vidět hlavně v první třetině. „Bylo hodně přesilovek, dostávali jsme prostor. Škoda, že nám to tam nespadlo, ale nevadí, hlavní je výhra,“ lituje v extralize nezvyklé situace, kdy ze hřiště odchází bez bodu, Švancar.

Právě dvojice Švancar – Kypet měla první šanci utkání. Výborně ale zasáhl Weber, stejně tak i při druhé možnosti Švancara, kdy si s defenzivou pohrával za brankou. Třetí střídání naopak zakončil Kypet střelou od modré, ale také neúspěšně. Výrazně o sobě dal Švancar ještě vědět v polovině druhé třetiny, kdy se odhodlal k typickému sólu, ale byl diskutabilním zákrokem zastaven ještě než mohl vystřelit. I ve zbytku zápasu měli Švancar s Kypetem šance, chybělo ale štěstí.

Stručně ze zápasu:

ČR – Švýcarsko 5:0 (1:0, 1:0, 3:0)

Jen otázkou času bylo, kdy Češi dají proti Švýcarsku první gól. Jediným problémem bylo proměňování šancí, kterých měli Češi dostatek. Poprvé se prosadili ve třetí přesilovce za sebou, když se ve 14. minutě trefil kapitán Novák. I druhá část přinesla podobnou podívanou jako úvod. Neúnavné, nepříliš úspěšné bušení do výborně organizované obrany Švýcarů. Na 2:0 zvyšoval Sýkora. Třetí třetina už byla jasně v rukách českého výběru, nejprve se trefil Bacovský, výsledkovou tabuli upravili ještě Kejř a znovu Novák.

„Švýcarsko se velmi dobře bránilo, ani po našem prvním gólu jsme se nemohli prosadit. A že jsme dali čtyři z pěti branek z dorážek? Takový je trend, před bránou je prostor zahuštěný, snažíme se proto o střelu od modré a velký důraz. Každý míč může skončit v brance,“ zhodnotil úvodní utkání MS v Plzni domácí trenér Leoš Rak.