Často se o ní mluví jako o „té druhé Plíškové". Také teď, kdy celá Česká republika fandila ve finále US Open Karolíně, se na ni trochu zapomnělo. Neprávem! Vždyť lounská rodačka Kristýna Plíšková, dvojče současné světové šestky, právě triumfovala na tenisovém turnaji v čínském Dalianu, získala svůj první titul ve dvouhře na nejprestižnějším okruhu WTA a vrátila se také do první světové stovky.

Čtyřiadvacetiletá rodačka z Loun již v kariéře zvítězila ve dvouhře na osmi turnajích nižší série ITF, a také třikrát zvedala pohár nad hlavu na okruhu WTA ve čtyřhře. Ve dvouhře je ale pro ni triumf v asijském Dalianu v nejprestižnější sérii WTA premiérou.

Kristýna Plíšková v Dalianu nejprve v první kole přehrála Kai-Chen Changovou (207. hráčku světa) 2:6, 6:4 a 7:6, ve druhém přešla hladce přes Pettersonovou (124. tenistka světa), ve čtvrtfinále si pak poradila s Aleksandrou Krunicovou (137. na žebříčku) 6:2 a 6:4.

Rychlé semifinále

Semifinále pak rychle skončilo, protože za stavu 4:1 pro českou tenistku Xinyun Hanová vzdala.

Podobný osud nakonec mělo i finále, tam ale Plíškovou čekalo daleko větší drama. V současnosti sedmá nejlepší Češka sice v prvním setu porazila Japonku Misu Eguchiovou 7:5, ve druhém ale prohrála 4:6. A i ve třetím dějství byla Japonka, 109. hráčka světa, lepší, vedla už 5:2 a byla jen dva balony od vítězství.

Jenže… Při jednom z úderů si velmi vážně poranila koleno a nemohla pokračovat, zranění jí nedovolovalo ani stát. A tak musela Japonka slibně rozehrané finále skrečovat, vítězkou se stala Plíšková. A i když Kristýně Plíškové nakonec k titulu „pomohly" také velké trable soupeřek, nic to nemění na faktu, že předváděla v Číně skvělý tenis a triumfovala po zásluze. Díky výhře se Plíšková posunula zpět do první světové stovky, je na 95. místě. Zatím nejlépe byla na 86. pozici.

Rekord v počtu es

Pohár z Dalianu je prozatím největším úspěchem Kristýny Plíškové, která na okruh ITF vstoupila už v roce 2006, od roku 2009 je profesionálkou. Převážnou část kariéry se prozatím prosazovala právě na nižším okruhu ITF, osmkrát tam triumfovala ve dvouhře, čas od času se ale výrazně ukáže také v nejprestižnější sérii WTA. Drží například rekord v počtu es v jednomu utkání, dokázala jich nasázet jedenatřicet. Dokázala se už také probojovat do třetího kola Wimbledonu. V roce 2010 dokonce vyhrála wimbledonskou juniorku.