Dva velmi těžké duely mají za sebou žatečtí národní házenkáři. Nováček první ligy narazil na finalistu i vítěze minulého ročníku, oba zápasy prohrál. Šroubárnu ale nečeká ani chvilku klidu. Na kontě má zatím dvě výhry a záchranářským starostem se rozhodně ještě nevzdálila. Pokud chce Žatec do klidného středu tabulky, musí o víkendu bodovat ve Vítkovicích a Rokytnici.

„Musíme teď zvednout hlavu a připravit se na další utkání, které pro nás budou důležité pro udržení prvoligové příslušnosti,“ ví žatecký útočník Michal Janák.

Dvě porážky

Žatci se totiž v posledních dvou kolech první ligy rozhodně nedařilo. Proti velkým favoritům zaznamenala Šroubárna dvě porážky. Nejprve podlehla loňskému finalistovi z Nýřan, nyní podlehla i vítězi loňského ročníku z Přeštic – 11:24.

Šroubárna odjela na půdu mistra oslabená o několik hráčů základní sestavy. Chyběli hlavně v útoku právě Janák a Daniel Nociar. „Bohužel, začátek zápasu byl jednoznačný. Domácí útok je zkušený a prosazoval se střelbou z náběhu a rychlou kombinační hrou, na kterou jsme nestíhali reagovat. Prohrávali jsme již 0:3, když jsme se prvně prosadili. Domácí do poločasu navýšili náskok na šest branek,“ popisuje Janák.

I ve druhé půli Přeštice vládly. „Ve druhém poločase jsme sice začali lépe, dali jsme tři branky, ale domácí útok na to reagoval stejně. Poté se nám již tolik nedařilo se pravidelně prosazovat přes dobře hrající domácí obranu a bohužel konečný výsledek skončil vysokým přídělem,“ dodal žatecký útočník.

Ilustrační foto.
Lounští cyklokrosaři vyrážejí do terénu. Premiéra je ve Slaném

Šroubárna má v sezoně jediný cíl a tím je udržení mezi elitou. Muži Žatce do první ligy nakoukli předloni, nedařilo se a rychle spadli. Minulou sezonu ale opět Žatec opanoval druhou ligu a zkušenější celek se vrátil do nejvyšší soutěže. V ní hned na úvod Žatec porazil Nezvěstice 22:19, poté ale prohrál s lídrem z Plzně a těsně s Podlázkami. Druhou výhru si Šroubárna připsala proti Opatovicím (18:16). Následně přišly dvě prohry – s Nýřany a Přešticemi.

Aktuálně je Šroubárna v tabulce první ligy na osmé pozici se čtyřmi body. Sedmá je Rokytnice s pěti. Za Žatcem je ale pořádně těsno. Týmy na devátém až dvanáctém místě (Nezvěstice, Tymákov, Vítkovice a Veselí) mají shodně tři body za jednu výhru a jednu remízu. I poslední celek tak má jen o bod méně než osmý Žatec.

A právě v boji se sousedy v tabulce čeká na Žatec velmi obtížné dvoukolo. Nejprve změří v sobotu 30. září síly Šroubárna s jedenáctými Vítkovicemi, v neděli pak se sedmou Rokytnicí. Body by Šroubárna pro odskok od záchranářských starostí potřebovala. 

Přeštice – Žatec 24:11 (11:5)

Sestava (branky) Žatce: Š. Horník – P. Nociar, Fungáč, Habr, Beldík – Sýkora (5), Antol (3), P. Horník (3)