Už jen jeden jediný krok chybí žateckým nohejbalistům k rychlému návratu mezi elitu. Aby postoupili zpět do extraligy, musí už jen jednou porazit ve finále první ligy Zruč, kterou v úvodním duelu doma přehráli 5:3. Sice prohrávali, včas se ale probudili, a tak sen o nejvyšší soutěži mohou snít dál. „Rádi bychom ve Zruči sérii zakončili, ale víme, že to bude těžké," říká Karel Jančík, trenér žateckých nohejbalistů.

Žatec sice doma nakonec vyhrál 5:3, v úvodu prvního finále ale měli navrch hosté, vedli už 3:1. Bratři Vítové totiž překvapivě a smolně prohráli ve třetím setu 9:10 s dobře hrající dvojicí Smola, Stehlík. Ve druhé dvojici žatecké duo Pecina, Dráždil nekladlo hostující dvojici Štolka, Stehlík žádný větší odpor a stav tak byl po úvodních dvojicích 0:2.

První bod pro Žatec uhrála trojice Petr Vít, Dráždil a Sýs, která si hladce poradila s formací bratří Stehlíků. Jenže pak druhá žatecká trojice Ondřej Vít, Brehm a Zlatohlávek rychle ztratila svůj duel a hosté vedli už 3:1. „Ač se nám nevydařil vstup do utkání, tak jsme neskládali zbraně a po vybojovaném singlu jsme byli psychicky nahoře už my, i když jsme stále prohrávali. Velmi slušný výkon předvedla naše druhá trojice, která obě hostující sestavy přehrála ve dvou setech. Dá se říci, že borci ze Zruče nám byli soupeřem jen do poloviny utkání. Singl je zlomil a od té doby jsme již bodovali pouze my," viděl další průběh utkání Jančík.

Drama v singlu

A opravdu. Singl byl tentokrát asi nejdůležitějším utkáním. A nutno říci, že pořádně dramatickým. Žatecký Ondřej Vít se Smolou v první sadě prohrával již 6:9, ale hostující borec vedení neudržel a prohrál. Druhý set byl sice v režii hostujícího hráče, ale v setu třetím se stala podobná věc jako v setu prvním, domácí Ondřej Vít odvrátil dva mečboly a nakonec se radoval z výhry 2:1. V odvetných trojicích pak obě žatecké formace zvítězily rychle 2:0 a rázem Žatec vedl 4:3.

Domácím pak zbývalo obrat už jen dotáhnout, o to se postarali bratři Vítové. Ondřej s Petrem si lehce poradili se Štolkou a Stehlíkem 2:0 (10:4 a 10:5) a Žatec tak mohl slavit výhru 5:3.

Žatec, který vyhrál také základní část první ligy, vede v sérii, která se hraje na dva vítězné duely 1:0, druhý zápas se uskuteční ve Zruči v sobotu 3. října. Vítěz série postoupí do extraligy.

Žatec - Zruč 5:3 (stav série 1:0)

Sestava Žatce: Pecina, O. Vít, P. Vít, Dráždil, Zlatohlávek, Brehm, Sýs

Petr Vít