Nohejbalisté Žatce udělali první krok k tomu, aby se po roce vrátili do nejvyšší české soutěže extraligy. V sobotu 27. června na svém hřišti na Mládí porazili v přímém souboji o první místo 1. ligy tým Zruč-Senec a mají tak nejlepší pozici před podzimními zápasy play off. Ty rozhodnou, kdo z 1. ligy postoupí do extraligy.

Sobotní utkání na Mládí doprovázely drobné dešťové přeháňky, ale odehrálo se bez přerušení. Vstup do utkání byl dle očekávání, kdy si nejprve žatečtí bratři Vítové poradili ve dvou setech (10:9, 10:5) s dvojicí Smola, Stehlík a poté Štolka se Stehlíkem nedali šanci Sýsovi s Dráždilem (4:10, 4:10).

Zápas první trojice za stavu 1:1 byl již vyrovnaný, kdy nejprve žatecká trojice (Pecina, Sýs, Vít P.) ztratila první set, ale ve druhém a třetím setu soupeře přehráli (8:10, 10:7, 10:7). Druhá trojice znamenala srovnání stavu na 2:2, když si Štolkova formace poradila ve dvou setech (5:10, 8:10) s formací Ondřeje Víta (Vít, Dráždil (Zlatohlávek), Brehm).

Nepárová část vyzněla pro žatecké nohejbalisty. V dramatickém utkání třetí dvojice (Pecina, Zlatohlávek) domácí ztratili první set, ale ve druhém a třetím setu tahali za kratší konec hosté (6:10, 10:7, 10:8). Pak Ondřej Vít v singlu vrátil Smolovi porážku z minulého vzájemného zápasu (10:9, 10:7) a Žatec zvýšil na 4:2.

Následující střet prvních trojic byl velmi vyrovnaný. První set Žatec vyhrál poměrně lehce 10:5. Druhý a třetí set hosté pro sebe shodně rozhodli v závěrech a oba vyhráli 8:10. Stav zápasu byl 4:3. Žatecká druhá trojice (Vít O., Zlatohlávek, Brehm) pak ale nedala šanci formaci Stehlíků (10:5, 10:9) a zvýšila na 5:3 pro domácí nohejbalisty. Na konečných 6:3 pak ukončili utkání bratři Petr a Ondřej Vítové, když poměrně lehce porazili hostující dvojici Štolka, Stehlík (10:4, 10:9).

„Samozřejmě jsme spokojeni s výsledkem. Toto utkání nás vykoplo zpět na první příčku první ligy a znamená to pro nás výhodu domácích zápasů pro play-off. Utkání bylo vyrovnané, stejně jako v předchozím vzájemném zápase. Neslo se v duchu fair-play," řekl Milan Dráždil, trenér žateckých nohejbalistů.

Nohejbalisté Žatce vyhráli základní část 1. ligy a na podzim je čekají utkání play off. V semifinále se utkají s týmem Prostějova, který skončil po základní části na čtvrtém místě. Druhými semifinalisty jsou Zruč-Senec a Přerov.

Tabulka nohejbalu

Petr Vít