Příští neděli, 22. října, odstartuje v horkém a dusném Singapuru tenisový Turnaj mistryň, prestižní tečka za sezonou těch nejlepších hráček planety. Mezi nimi nebude scházet ani Karolína Plíšková, ještě nedávno světová jednička. Dočká se zatím největšího titulu v kariéře?

„Pohár mě láká. Hlavně bych ale ráda postoupila ze skupiny,“ hlásí Plíšková, která si loni odbyla na Turnaji mistryň premiéru, po dvou porážkách jí ale postup do semifinále utekl.

Momentálně nejlepší tuzemská tenistka má teď za sebou tři turnaje ve východní Asii. Moc na nich nezářila v Tokiu a ve Wu-chanu vypadla ve čtvrtfinále, v Pekingu ještě o kolo dřív. Ke konci náročné sezony jí už docházejí síly, na Singapur je prý ale najde.

Sen o velkých titulech

„Je to poslední akce, vymáčknu ze sebe všechno,“ slibuje vytáhlá ranařka. Letos Plíšková vyhrála tři turnaje, ani jeden z nich ale nepatřil do elitní kategorie těch úplně nejprestižnějších. Jejímu tenisovému životopisu by eventuální triumf v Singapuru hodně prospěl. Teoreticky se může znovu stát i světovou jedničkou. „Vzhledem k tomu, že jsem se už na jedničku dostala, není to pro mě úplně cíl. Cíl je vyhrávat turnaje, vyhrát grandslam a třeba i Turnaj mistryň,“ říká Plíšková, která by měla do Singapuru odletět v pondělí.

Právě grandslamový titul Plíškové chybí k tomu, aby se stala „opravdovou“, všeobecně uznávanou šampionkou. Zatím nejprestižnějším individuálním triumfem lounské rodačky bylo loňské prvenství v Cincinnati.

Adéla Citová
Adéla Citová je opět zlatá, nejlepší je znovu také lounské trio

Klíčovou roli v plánovaném útoku na nejcennější vavříny má pochopitelně trenér či trenérka. Plíšková si ovšem nesedne jen tak s někým. Po nedávném US Open náhle ukončila spolupráci s Davidem Kotyzou, který Petru Kvitovou dovedl ke dvěma wimbledonským titulům. „Musím najít člověka, který mě herně posune a se kterým si sedneme i lidsky,“ říká Plíšková. V Singapuru bude spolupracovat s Australankou Rennae Stubbsovou, s níž si plácla do (velmi blízkého) konce sezony. „Třeba vyhraju titul a nechám si ji natrvalo,“ vtipkuje česká ranařka. Moc pravděpodobné to ale není. Potřebuje najít někoho, kdo v ní naplno probudí dravčí instinkt šampionky.

Kouč Kotyza svou teď už bývalou svěřenkyni po US Open kritizoval, že chodí málo do rizika, že musí ukázat větší kuráž. „Kdo jenom přehazuje síť, pohár nezvedne,“ řekl Kotyza, když Plíšková v New Yorku vypadla ve čtvrtfinále. Zanedlouho už byl bez práce…

Teď je tedy na řadě Singapur. Kromě Plíškové se na Turnaj mistryň kvalifikovaly Simona Halepová, Garbiñe Muguruzaová, Elina Svitolinová, Venus Williamsová, Caroline Wozniacká, Jelena Ostapenková a Caroline Garciaová. Těžká konkurence. Probudí se v Plíškové nemilosrdná šelma?

Lounští cyklokrosaři připravili netradiční závody dvojic - štafet
Seeman s Jindřichem oslavili v netradiční štafetě zlato