Skvěle připravené závody s kvalitní konkurencí byly jedinečnou příležitostí na osobní rekordy a kvalitní výsledky.

Mladá plavecká hvězda Jitka Hornofová z LounVýpravy z Rakouska, Maďarska, Slovinska a Slovenska byly silné a Jitka musela plavat opravdu na hranici svých možností, aby získala nějaký z cenných kovů.

V sobotu se postavila na start disciplíny 100 metrů znak a soustředěný výkon jí přinesl osobní rekord o tři sekundy (1:21.42). Bylo z toho 4. místo a motivace do dalšího závodu. Na 100 metrů prsa posunula opět své osobní maximum (1:27.40) a po dohmatu se mohla radovat ze stříbra.

V neděli ji čekala těžká motýlová stovka. Po velkém boji dohmátla o kousíček druhá a brala tak další cenný kov. Největší konkurence byla v královské disciplíně 100 metrů volným způsobem. Lounská plavkyně musela plavat opravdu bez chyb, aby mohla pomýšlet na medaili. Po dohmatu svítil na obrazovce čas 1:11.63 a to znamenalo další, tentokráte bronzovou medaili. Tyto čtyři disciplíny byly kvalifikací na závěrečné finále 100 metrů polohový závod. Tam se dostalo pouze pět nejlepších z každé kategorie. Bouřlivá atmosféra a motivace v podobě finančních odměn pro medailisty, to bylo to pravé finále. Lounská plavkyně dohmátla v čase 1:18.62, získala stříbro a zakončila tak další úspěšné mezinárodní vystoupení. 

(tt)