Na úspěchy ze zimního mistrovství republiky dospělých, kde získal dvě zlata, navázal žatecký plavec Tomáš Plevko. V Ostravě, mezi dorostenci, se radoval hned třikrát. Tři medaile vylovila také Kateřina Iblová.

Plevko začal v Ostravě výborně. Jako dvojnásobný mistr mezi dospělými byl na dorosteneckém šampionátu horkým favoritem. A očekávání potvrdil. Ve všech svých startech postoupil do finále.

V tom se bojovalo i o nominace na mistrovství Evropy juniorů, které se bude konat příští měsíc v Praze. Šanci měli vždy první tři.

A hned v prvních startech Tomáš Plevko podmínky splnil na výbornou. Ve svých nejoblíbenějších disciplínách, na 50 metrů motýlek a 50 metrů volným způsobem, nedal soupeřům šanci a zvítězil. Stejně se mu vedlo i na 100 m volným způsobem, kde zaostal za dorosteneckým rekordem jen o 0,7 vteřiny. Jako bonus pak ještě vybojoval stříbro na 200 m volným způsobem a čtvrté místo na trati 100 m motýlek.

Boduje také Kateřina Iblová

Také Iblová pojede na ME. I ona v pěti startech pětkrát postoupila do finále. Nejlépe se jí vedlo na trati 100 m znak, kde dokázala vybojovat stříbro. Přidala ještě dva bronzy, oba na znakařských tratích – na 200 a 50 metrů.

Jen smůla ji připravila o další medaili na 50 m volným způsobem. Při startu na bloku uklouzla a ztrátu již nedohnala, i tak ale byla čtvrtá. V posledním závodě na 100 m volně skončila pátá.

Jiří Karas