Limit pro světový plavecký šampionát dospělých už má v kapse. Sedmnáctiletá žatecká plavkyně Lucie Svěcená se ale navíc v Rakousku přiblížila i vysněné olympiádě v Riu 2016. Na mezinárodním klání vybojovala dvě medaile, splnila také olympijský B limit.

Svěcená v Rakousku dohmátla druhá na 50 metrů motýl v čase 26,87 a třetí na motýlkářské stovce (1:00,22). Navíc byla ještě osmá na stovce znak. Jejími soupeřkami přitom byly například olympioničky Listopadová ze Slovenska nebo Koschischeková z Rakouska. Zaplavané časy znamenají pro sedmnáctiletou Svěcenou splněný limit pro MS dospělých v dlouhém bazénu. Největší závod po olympiádě se letos poplave v Kazani.

Letenka ještě jistá není

Čas na stovce motýlek je také splněným B limitem pro olympiádu. Letenku do Brazílie ale ještě mladičká hvězda českého plavání nemá, aby ji měla jistou, musí mít zaplavaný A limit. S B limitem totiž pojede jen několik málo vybraných plavců na divokou kartu, výrazně ale žatecká plavkyně klepe na dveře s nápisem Rio. Svěcená, majitelka bronzu z MS juniorů, dvou stříbrných z ME juniorů a dvou medailí i ze seniorského ME ze štafet, navíc osmá ze seniorského ME na padesátce motýlek, se bude o A limit snažit dál, času má ještě dost a dost a výrazně se mu přibližuje.

O limity se snaží také další žatecký plavec Tomáš Plevko, který ale zatím v sezoně trochu zaostává za svými maximy. Pro MS ještě časy splněné nemá, aktuálně ale také bojuje o univerziádu. V Rakousku dohmátl třetí na 50 metrů motýlek (24,58), čtvrtý na padesátce kraul (23,24) a desátý na padesátce znak (28,31).

Urban má našlápnuto

Zlepšení zaznamenal na klání v Grazu také David Urban. Ten po roce, kdy se musel hodně věnovat školním povinnostem, začíná opět plavecky růst. Aktuálně usiluje o návrat do reprezentace a má dobře našlápnuto.

V Rakousku vybojoval šesté místo na stovce volným způsobem (51,84), jedenáctou pozici na padesátce kraul (23,91) a desáté místo na dvoustovce volným způsobem (1:54,53). „Na všech tratích jsem zaznamenal letošní nejlepší časy, hodně jsem se přiblížil k osobním rekordům, to je pozitivní. A sezona ještě nekončí," usmívá se. 

Výsledky Ströck ATUS Graz trophy 2015:

Lucie Svěcená

50 m motýl - 2. místo
100 m motýl - 3. místo
100 m znak - 8. místo

Tomáš Plevko

50 m motýl - 3. místo
50 m vol. způsob - 4. místo
50 m znak - 10. místo

David Urban

100 m vol. způsob - 6. místo
50 m vol. způsob - 11. místo
200 m vol. způsob - 10. místo