Jediným zástupcem oddílu plavání Jazzmani Žatec byl v Trutnově na Mistrovství České republiky staršího žactva, které se konalo o víkendu 12.–13. prosince, David Urban, který odjížděl na vrchol sezóny s velkými ambicemi a výbornou formou.

Ale již první disciplína sobotního dopoledne, 200 m volným způsobem, ukázala, že i jeho soupeři jsou skvěle připraveni. David sice nasadil hned od počátku ostré tempo, ale jeho nástup zachytili další dva plavci a všichni tři se přetahovali o průběžné vedení. Na 175 metrech David těsně zaostával, ale po poslední obrátce zapnul na plný výkon, srovnal náskok obou soupeřů a fantastickým dohmatem dokázal zvítězit o 3 setiny před Jakubem Tobiášem z Brna a o 20 setin před Lubošem Vlčanem z Třebíče.

Posílen tímto vítězstvím nastoupil David na 100 m polohový závod. V každé ze čtyř části závodu se měnilo průběžné vedení a žatecký plavec nakonec skončil na skvělém 3. místě a získal vůbec poprvé medaili na MČR z jiné než kraulové disciplíny.

Posledním dopoledním závodem bylo 400 m volným způsobem, vzhledem k náročnosti předchozích disciplín David již na soupeře nestačil a skončil těsně na nepopulárním 4. místě.

Sobotní odpoledne začínalo závodem na 50 m volným způsobem. David s nejlepším kvalifikačním časem hned od startu nasadil ostré tempo, jemuž nestačil nikdo ze soupeřů. Doslova prolétl trať za 24.94 a s přehledem získal svůj druhý titul Mistra ČR. K tomuto úspěchu David ještě přidal 5. místo na 200 m polohový závod a završil tak velice úspěšný první den MČR.

V neděli měl David na programu jen nejprestižnější disciplínu, kraulařskou stovku. Skvělý start a rychlé tempo znamenalo, že v půli závodu byli v čele již jen tři plavci. David ovšem dokázal v druhé padesátce ještě své tempo vystupňovat a jednoho po druhém setřásl.

V cíli pak dohmátl na 100 VZ v naprosto skvělém čase 54.31 s náskokem více než jedné vteřiny a získal třetí titul, kterým završil své skvělé výkony.

David startoval v Trutnově celkem v šesti startech, z toho třikrát získal titul Mistra ČR a jednou skončil na bronzové příčce. Spolu s letním MČR se stal D. Urban letos celkem šestkrát Mistrem ČR.

Jiří Karas