O jednu šanci navíc na splnění reprezentačních limitů získal svou cestou do Maďarska mladá žatecký plavec David Urban. Na tamním šampionátu doplaval ve velké konkurenci na 22. a 23. místě, potřebné časy sice nezaplaval, ukázal ale zlepšení formy. To může potvrdit za pár dní na domácím mistrovství republiky, kde má poslední možnost limity splnit.

Urban, mnohonásobný republikový šampion mezi žáky a juniory, účastník ME i MS, touží proniknout do reprezentace i mezi dospělými. Zatím se mu to ale nedaří. Svému snu ale podřizuje mnohé, před pár dny se například „na vlastní pěst" vydal do Maďarska. Na tamní šampionátu se sešla velká konkurence nejen maďarských plavců, ale také závodníku z Itálie či Egypta. A tak byl nakonec postup do vysněného finále nad síly žateckého plavce.

David Urban se nejprve představil na trati 200 metrů volným způsobem. Zaplaval čas 1:55.36 a obsadil 22. místo. Takřka totožné umístění vybojoval také na kraulařské stovce. Zaplaval čas 52.12 a vybojoval 23. pozici. V obou případech sice zaplaval slušné časy, na limity ale nedosáhl.

Ukázal ale, že se jeho forma zlepšuje, gradovat by měla na mistrovství republiky, které se poplave 17. 19. července v Praze. Otázkou ale je, jaké bude počasí. Šampionát se totiž plave v Podolí na otevřeném bazénu a v posledních letech bylo počasí hodně divoké.