Mistrovství České republiky třináctiletého žactva proběhlo o minulém víkendu v bazénu KSP Kladno.

Z oddílu Jazzmani Žatec se na vrcholný závod sezóny této kategorie kvalifikovaly dvě závodnice, Kristýna Štrancová a Lucie Urbanová. A obě podávaly, v konkurenci dalších 157 plavců ze 46 oddílů, skvělé výkony.

Kristýna Štrancová se kvalifikovala sice jen na jednu disciplínu, 200 m prsa, ale podala v ní velice slušný a taktický výkon. Nenechala se vyprovokovat nástupem svých 5 soupeřek v rozplavbě, které ji zpočátku všechny uplavaly a vyrovnaným tempem se na ně na 150 metrech dotáhla a nakonec svým finišem i tři závodnice porazila. Kristýna nakonec obsadila na 200m prsa 19. místo za čas 3:14.48.

Lucie Urbanová odjížděla na MČR sice se skvělými kvalifikačními časy, ale vzhledem k tomu, že 2 týdny před závodem neplavala kvůli nemoci, nedokázal nikdo odhadnout jak se s nechtěnou, 14ti denní pauzou vyrovná.

A hned první disciplína 200 m volným způsobem ukázala, že to nebude mít jednoduché. Lucie měla sice přihlášený třetí nejlepší čas, ale chybějící síly znamenaly čas 4 vteřiny za osobním rekordem a 5. místo.

V následující disciplíně 100 m polohový závod Lucka obracela na 50ti metrech opět na 5. místě, ale mohutným finišem v poslední kraulové části dokázala vybojovat skvělé 3. místo v čase 1:12.74, o 9 setin před berounskou Kristýnou Holanovou.

Odpolední program začala Lucie 50 m volným způsobem a po boji obsadila opět 5. místo v čase 29.05 s. V následující disciplíně 200 m polohový závod chtěla žatecká plavkyně potvrdit kvalifikační třetí nejlepší čas a hned od počátku nasadila poměrně rychlé tempo. Svou třetí příčku držela až do 150 m, kde ji na prsařském úseku odsunula na 4. příčku jihlavská Markéta Smrčková. To se, ale Lucce vůbec nelíbilo a na posledním 50 m úseku zapnula na 100 % a drtivým finišem nadělila v kraulařském úseku své soupeřce tři vteřiny a vzala si zpět 3. místo v čase 2:36.78.

Nedělní program začínal disciplínou 200 m znak. Lucka si skvěle rozvrhla síly, a i když v půli závodu ztrácela již 3 vteřiny na medaili, a na 150 m ještě 2.5 s, dokázala opět v závěrečné padesátce nasadit drtivý finiš a dostat se před své soupeřky.

Do své letošní sbírky tak přidala další, již třetí, bronzovou medaili, když 200 m znak zvládla za vynikajících 2:33.79.

V poslední disciplíně 100 m volným způsobem zaplavala Lucka čas 1:03.35, který znamenal další 5. místo.

Jiří Karas