Poslední velký test před republikovým šampionátem absolvovali žatečtí plavci. A zkouška jim vyšla na výbornou, na mezinárodní Velké ceně Bratislavy na Slovensku získali osm medailí, z toho pět zlatých.

Největší hvězdou žatecké výpravy, která byla součástí seniorské i juniorské české reprezentace, byla juniorka Lucie Svěcená. Startovala ve čtyřech disciplínách, čtyřikrát vystoupala na stupeň nejvyšší.

Zlatou medaili získala na 50 metrů znak, 200 metrů znak, 50 metrů motýl a 100 metrů motýl. „Nejvíce se Lucii povedl závod na sto metrů motýl, zaplavala český juniorský a seniorský rekord v hodnotě 1:00,25 a předvedla tak skvělou formu před evropským a světovým juniorským šampionátem, kam letos pojede," má radost trenér Jiří Karas.

Svěcená už má limity na letní mistrovství Evropy juniorů do Poznaně a hlavně na světový šampionát juniorů, který se letos poplave ve Spojených arabských emirátech.

Dalším žateckým plavcem, který o limity na šampionáty bojuje je David Urban. Už několikrát byl hodně blízko, ale ani v Bratislavě se mu časy nepodařilo splnit. Junior Urban byl čtvrtý na 50 m motýlek, třetí na 50 m volným způsobem, druhý na kraulařské dvoustovce a dokonce první na královské stovce volným způsobem.

David Urban o limity stále bojuje

„David zaplaval také skvěle a získal všechna medailová umístění, nejlépe pak na tovce kraul kde získal zlat. Limit na světový šampionát mu bohužel stále chybí, ale výkony se zlepšují, a věříme, že to vyjde. Třeba teď na republikovém mistrovství," pokračoval Karas.

Mezi dospělými se v Bratislavě představil Tomáš Plevko, který už má také limit na seniorský světový šampionát „v kapse". Plevko zamíří do Barcelony. V Bratislavě byl čtvrtý na 50 metrů motýl, možná trochu za očekáváním zůstal na své neoblíbenější padesátce volným způsobem, kde dohmátl pátý. Vše si ale vynahradil na trati 100 metrů volným způsobem, kde skončil druhý.