Hned ve druhém roce v kategorii žen se podařilo střelkyni Janě Brabcové z klubu SKP Unitop Louny vybojovat titul mistryně republiky.

„Že se mi někdy povede vybojovat republikový titul mezi ženami, to by mě vážně ani nenapadlo,“ je překvapená, ale také šťastná lounská střelkyně.

Nejdůležitější závod sezony, republikový šampionát ve sportovní střelbě ze vzduchových zbraní, se konal v minulých dnech na Armádním stadionu v Plzni. „Jana zastřílela fantasticky, a to i přesto, že před závodem neměla tolik času na trénink. V základním závodě si vytvořila náskok, dosáhla dokonce na osobní rekord, který si ve finále s jistotou udržela,“ popsal nadšeně průběh závodu její klubový trenér Josef Jeremiáš.

Obrovská radost

„Z vítězství mám velkou radost, pořád tomu nemohu uvěřit. Na mistrovstvích republiky mívám smůlu, zpravidla jsem obsazovala čtvrtá nebo pátá místa. Sice v posledních dvou letech se to trochu zlomilo a povedlo se mi dosáhnout na bronz nebo stříbro, ale že se mi někdy povede vybojovat i první příčku, to by mě vážně ani nenapadlo,“ říká pro Deník mistryně republiky Jana Brabcová.

Konkurence šestadvaceti závodnic byla i přesto, že chyběla vynikající Lenka Marušková, veliká.

Chyběla Marušková, konkurence byla ale i tak velká

„První polovinu závodu se mi střílelo velice dobře, střílela jsem uvolněně, plynule a včas jsem odpalovala. Pak ale z ničeho nic přišel zlom, zhoršila se stabilita, odešlo i spouštění. Druhou půlku závodu jsem musela opravdu dost oddřít, ale vyplatilo se. Do finále jsem šla s poměrně velkým náskokem. Na prvních třech ranách se hodně podepsala psychika. Bylo znát, že jsem finále delší dobu nestřílela, naposledy před Vánocemi. Po třetí ráně jsem se ale srovnala a finále dostřílela už bez chyb,“ popsala průběh vítězného závodu Brabcová.

Do poslední chvíle si Jana nebyla jistá, jestli své první místo udržela. „I když rozhodčí hlásí po každé finálové ráně hodnoty soupeřů, není čas to sledovat, takže po dostřílení finále jsem netušila, jak střílely soupeřky a jak nakonec vypadá konečné pořadí. Proto mi po poslední ráně přišlo jako věčnost, než rozhodčí ohlásil, že finále je bez rozstřelu a že jsem se udržela na první pozici,“ dodala střelkyně.

Dvanáctá Pavlína Lindnerová

Na mistrovství se předvedla i další lounská střelkyně Pavlína Lindnerová, která se umístila na 12. příčce. Dosáhla tak zatím nejlepšího umístění na mistrovství republiky.

Lindnerová prokázala, že se z ní stává vyzrálá závodnice. V tréninku zlepšila techniku, získala jistotu, to vše dokázala na mistrovství zúročit. „Jsem na obě dvě hrdý. Ode mě i vedení klubu mají velkou gratulaci,“ doplnil Jeremiáš.