Elitní česká dráhařka, loni čtvrtá na mistrovství Evropy, Lucie Hochmann zazářila také na republikovém šampionátu na silnici. Blšanská cyklistka v Žiaru, na společném mistrovství Čechů a Slováků, vybojovala stříbro. „Parádní úspěch. Jen mě trochu mrzí, že to zlato bylo tak blízko,“ svěřila se Deníku.

Máte stříbro z hromadného závodu. Překvapená?
Ano (směje se). A pořádně. Jsem sama překvapená, co jsem v tom závodě dokázala.

Dříve jste vozila medaile hlavně z časovky. Jako specialistce dráhařce vám určitě víc sedí.
V časovce jsem dojela čtvrtá. Medaile tentokrát nevyšla. Hlídala jsem si úplně jiné holky a kolegyně mě nakonec překvapila.

MČR v cyklokrosu 2016 v Kolíně. Lounský Vojtěch Nipl skončil sedmý.
Cyklistická naděje Vojta Nipl: Skončil jsem. Definitivně...

Jak se vyvíjelo překvápko v podobě stříbrného hromadného závodu?
Do závodu jsme šly s holkama s Dukly s taktikou, že budeme často nastupovat. Chtěly jsme ostatní trochu unavit. V prvním kopci se nastoupilo, ale nic. Pak ve druhém a najednou jsem koukala, že jsme tam byly jen dvě. Řekly jsme si s kolegyní, že zkusíme jet, ale za dalším kopečkem už jsem byla sama. Chtěla jsem to zkusit, byla jsem celé kolo docela ujetá, měla jsem přes minutu náskok. Jenže pak byla desetikilometrová rovina, šíleně tam foukalo a balík mě dojel.

Ale nevzdala jste se. Byla jste i v dalších trhácích.
Když mě balík dojel, říkala jsem si, že jestli někdo teď nastoupí, tak že mi asi ujedou. A taky že někdo nastoupil, ale udržela jsem se. Zůstalo nás deset holek, půl kola před cílem nastoupila Jarmila Machačová a zůstalo nás tam pět.

Pak přišel závěr…
Jarmila (Machačová – pozn. red.) pořád nastupovala, ale nedala jsem se, vydržela jsem s holkama i poslední kopec a vše se rozhodovalo ve spurtu. Byl hodně těsný. Šla jsem do něj trochu dříve, říkala jsem si, že by to mohlo vyjít. Spurt byl dost vyhrocený, Nikola (zlatá Nosková – pozn. red.) do mě dvakrát najela a nedodržela směr. Možná to bylo i na diskvalifikaci. Ale video, které měli k dispozici, nebylo průkazné, takže rozhodčí nechali pořadí, jaké bylo v cíli. Na jiných záběrech je to vidět. Ale nechci si stěžovat, dopadlo to jak to dopadlo a já jsem se svým výkonem spokojená.

Druhé místo v hromadném závodě je nečekané. Určitě ho zařadíte mezi své úspěchy.
Rozhodně. Je to parádní úspěch a výsledek. Jen mě trochu mrzí, že to zlato bylo tak blízko. Bylo to opravdu o kousek.

Dařilo se vám i v týdnech před republikovým šampionátem.
Ano, s Jarmilou Machačovou jsme vyhrály madison na závodech v Německu UCI class 1.

Martina Mikulášková
Příprava v plném proudu? Ne! Mikuláškovou zase trápí zdraví

Pojďme do budoucnosti. Jaký program vás nyní čeká?
Celý červenec budu v Itálii na dráze. Čekají mě tam dva větší závody. Na konci července je potom republikový šampionát na dráze v Prostějově.

Když už vám to na silnici tak šlo, co mistrovství světa na silnici?
To ne.

Vrchol sezony vás pak čeká na podzim. Loni jste na dráhařském mistrovství Evropy dojela čtvrtá a přidala jste další dva výsledky v první desítce.
Ano, na podzim mě čeká mistrovství Evropy na dráze a pak světové poháry.