Dělový servis, tvrdý útok, „smrtící" údery, rána za ranou. Takový je typický tenis Karolíny Plíškové. Aktuálně ho mohou výjimečně obdivovat i její čeští fanoušci. Rodačka z Loun totiž hraje v Praze turnaj nejprestižnější série WTA, obhajuje tam titul a zatím se jí daří skvěle. Čtyřiadvacetiletá ranařka prošla do semifinále bez ztráty setu.

„Zatím jsem spokojená, jde to dobře," hodnotí s úsměvem na rtech dosavadní průběh pražského klání Karolína Plíšková.

V Praze loni vyhrála. I letos míří, na turnaji s účastí Stosurové, Cornetové, Šafářové nebo Strýcové, hodně vysoko. V 1. kole vyprovodila z kurtu hodně rychle Švýcarku Voegelovou 6:1 a 6:3. Pak si poradila i s nadějnou Češkou Kateřinou Siniakovou, 113. tenistkou žebříčku. Také ji porazila ve dvou setech – 6:2 a 6:4. Ve čtvrtfinále přehrála bleskově, za padesát minut, světovou padesátku Italku Giorgiovou – 6:1, 6:2. V semifinále narazí na Šafářovou.

Nervozita z obhajoby? To ne

„Domácí" turnaj si lounská rodačka užívá, nervozní není. Je často vidět, jak se směje, má dobrou náladu. „Nervozní? Ani ne. Musím říct, že nervozní vůbec nejsem, i když obhajuji, tlak necítím. Letos obhajuji skoro každý týden něco, takže už si to nepřipouštím. A hlavně si užívám, že je turnaj doma, mám tu hodně známých, kamarádů, kteří mě jinak na turnajích vidět nemohou," říká aktuálně osmnáctá hráčka světa.

„Asi jsem vyléčená z Fed cupů, tam je to vždycky peklo," směje se a přiznává, že ve Fed cupech cítí velkou odpovědnost za národní dres, nechce zklamat očekávání fanoušků a tým.

Zkušenosti jí pak hodně pomáhají v obtížných situacích. Vždyť tam „vyválčila" už několik důležitých bodů, porazila například i světovou dvojku Halepovou. „Určitě mi v další kariéře pomáhají zkušenosti z Fed cupu. Tam je to velký tlak a stres," říká tenistka, která loni nakoukla i do první světové desítky, konkrétně byla sedmá.

Kéž by bylo tepleji

Nejvíce ji v Praze dělá problémy zima. Má ráda teplo, navíc míčky v tomto počasí nelétají tak rychle, což její hře nesvědčí. Na konci dubna panuje v české metropoli aprílové počasí, často prší, je velká zima. „Podmínky pro mojí hru určitě nejsou ideální. Ale nějak se s tím musím poprat," říká vyznavačka útočného tenisu.

„Nejvíce vadí zima na ruce, jsou studené a nemám pak úplně cit. Ne, že bych ho tam tedy jindy měla," vtipkovala po jednom z vítězných zápasů Plíšková.

Podobné počasí přitom bylo na turnaji i loni. Tehdy Plíšková všechny překvapila, když ve velké zimě hrála jako jediná v tílku. Letos už si vzala dlouhé rukávy. „Už jsem zkušenější," směje se. „Mám ale také pořád problémy s ramenem, tílko by tedy nebylo ideální," pokračovala.

Plíšková loni antukový turnaj v Praze ovládla, a to i přesto, že je to její nejméně oblíbený a nejpomalejší povrch. Preferuje tvrdé a rychlé betony a koberce.

Blíží se olympiáda

Lounská rodačka už také uvažuje o olympiádě v Riu, rychle se blíží. Deníku se svěřila, že by si ráda zahrála všechny kategorie. „Zahrát si na olympiádě je jedním z mých cílů. Doufám, že se mi to podaří, šance je velká. Normálně sice hraji jen singl a debl, ale kdyby to šlo, tak bych v Riu chtěla hrát všechno – singl, debl i mix," prozradila Plíšková.

Že by si s Plíškovou rád zahrál mix se ostatně nechal slyšet už také Tomáš Berdych. „Ještě jsme o tom s Tomášem ale vůbec nemluvili. Ale slyšela jsem, že říkal, že bysme si mohli zahrát," usmívá se Karolína.

Čtyřhra není na pořadu dne

A co čtyřhra? Se Strýcovou, s kterou válí ve Fed cupech, nebo s Hradeckou, s kterou zachraňovaly postup do finále týmové soutěže naposledy, anebo s Lucií Šafářovou? „Ještě to s holkama neřešíme, nebavila jsem se o tom s nikým, zatím. Chceme hrát všechny, míst ale není tolik, žebříčky se uzavírají po French Open, uvidíme, jak na tom kdo bude. Možností je víc, zatím to opravdu neřeším, nechám tomu volný průběh," pokračovala Plíšková.

Přiznává, že v kariéře je pro ni, podobně jako pro ostatní tenistky, výš úspěch například na grandslamu. I úspěch na olympiádě by ale řadila vysoko. Za vrchol kariéry ji ale nepovažuje. „Kdyby se tam povedlo nějaké umístění, bylo by to super. Bylo by krásné se tam podívat," říká.

Čtyřiadvacetiletá rodačka z Loun, vítězka zatím čtyř turnajů WTA a aktuálně osmnáctá tenistka světa, se letos podívala do třetího kola na grandslamu v Melborne, do čtvrtfinále v Sydney a do semifinále na hodně prestižním turnaji v Indian Wells. Má za sebou ale také několik nečekaných vypadnutí v prvních kolech. Například v Dauhá, Dubaji, nebo ve druhém v Miami.

„Mám tam dva tři dobré výsledky a pár špatných. Není to úplně dobré, ale mohlo by to být horší. Jsem ráda, že jsem se udržela ve dvacítce, protože jsem obhajovala hodně bodů a začátek roku byl dost těžký. Rok je dlouhý a věřím, že to ještě někde trefím," hodnotila pro média první měsíce sezony Karolína Plíšková.

„Turnaj v Indian Wells mi třeba vyšel hodně dobře. Lepší jeden super výsledek, než dvakrát třetí kolo," dodala.