Triumfy v Nottinghamu a Cincinnati, finále na grandslamu v New Yorku, účast na Turnaji mistryň, chvilku světová pětka, nyní šestka. Druhý rok po sobě více než pět stovek nechytatelných podání. Nezbývá než zatleskat. Letošní sezona se Karolíně Plíškové, rodačce z Loun, povedla na jedničku s hvězdičkou. A ještě dvakrát podtrženou. A navíc ještě řádění čtyřiadvacetileté ranařky nekončí. Za pár dní se „popere" v národním dresu o triumf ve Fed cupu, bude českou jedničkou.

„S rokem jsem celkově moc spokojená a příští sezonu budu ještě silnější," řekla Plíšková spokojeně a odhodlaně médiím po Turnaji mistryň v Singapuru, kam se letos poprvé kvalifikovala. „Udělali jsme velký kus práce, posunula jsem se zase dál, ale pořád je co zlepšovat. Mám ještě ve hře výkyvy a když nebudou, můžu se posunout ještě výš," věří čtyřiadvacetiletá tenistka.

Zlepšení každým rokem

Na tenisovém okruhu se pohybuje už od roku 2006. Jako juniorka vyhrála Australian Open, mezi dospělými se zlepšovala každým rokem. V roce 2013 se poprvé objevila v první stovce žebříčku WTA, o rok později se ve stovce natrvalo usadila a „kráčela" žebříčkem vzhůru, dostala se až do třetí desítky. Loni se trvale ukazovala ve druhé světové desítce, nakoukla i do první. Letos dosáhla až na post světové pětky, nyní je šestá.

Až do letoška byla považována za dost a dost náladovou hráčku. Dokázala turnaje vyhrávat, být postrachem silných soupeřek, ale také rychle vypadnout v prvním kole. Dlouho také nemohla prorazit na grandslamu.

Letos ale famozně prošla až do finále US Open, a také častěji poráží soupeřky z první světové desítky. Ukázala, že může porazit každou tenistku. Ke skvělému servisu a útočné hře letos výrazně zlepšila i pohyb po kurtu, který byl dosud její největší slabinou.

Hráčka bez nervů

Proslula také svými pevnými nervy, hned několik důležitých zápasů otočila ve svůj prospěch ve chvíli, kdy už věřil málokdo. „Věci moc neřeší, což mám rád. Někdo spekuluje jaký mít výplet, jaký povrch mu sedí. Kája je v tomhle jako Ivan Hlinka. Tak se z toho nepo…" řekl o ní v jednom z rozhovoru její kouč Jiří Vaněk.

Letos Karolína Plíšková triumfovala na turnajích v Nottingmanu a na prestižním klání v Cincinnati, což je zatím její největší turnajové vítězství kariéry.

Zatím má ve sbírce Plíšková šest triumfů na okruhu WTA. Kromě dvou letošních loni získala turnajový titul v Praze, v roce 2014 v Soulu a Linci a v roce 2013 v Kuala Lumpuru. Byla loni také součástí vítězného českého týmu ve Fed cupu.

Vynechala letos olympijské hry, údajně z obav o zdraví, za což ji někteří velmi kritizovali.

Pak ale dokráčela fantasticky až do finále US Open. „Doufám, že ještě nějaká finále přijdou," nesmutnila Karolína Plíšková po finálové bitvě, ve které nakonec v New Yorku po obrovském boji a několika dramatických zvratech podlehla nové světové jedničce Angelique Kerberové.

Triumf nad legendárními sestrami

V New Yorku porazila jako teprve osmá tenistka světa obě legendární sestry Williamsovy na jednom turnaji. Trápila novou světovou jedničku Kerberovou, do finále US Open se dostala jako první Česka po 23 letech. Předtím v Cincinnati, kde triumfovala, porazila i světovou dvojku a trojku. „O této dívce ještě v budoucnu hodně uslyšíme. Mohla by vyhrát několik grandslamových turnajů," hodnotil ji po US Open Mats Wilander, tenisová legenda. „Odvedla jsem dobrou práci, bylo to moje první grandslamové finále, měla jsem blízko k vítězství," řekla sama Plíšková k úspěchu na US Open.

V závěru sezony se premiérově probojovala také na Turnaj mistryň. Porazila tam Španělku Garbiňe Muguruzaovou, prohrála ve třech setech s Ruskou Světlanou Kuzněcovovou a poté podlehla obhájkyni titulu Agnieszce Radwaňské.

„Na všechno potřebuji čas. Loni mi účast tady o kousek nevyšla, letos už to klaplo a doufám, že příště to bude ještě lepší. Letos jsem si tady na to zvykla, na systém, na všechno a příště přijedu zkušenější a třeba projdu dál," řekla médiím po turnaji s úsměvem Plíšková. „Už jen účast tady je pro mě krok dopředu. Odehrála jsem tři dobré zápasy a předvedla dobrý tenis. Zklamaná odjíždět nebudu," uvedla rodačka z Loun.

Fed cup

Nyní ji čeká ještě Fed cup, jako česká jednička povede tým ve finále proti Francii.

A ještě jeden úspěch letos Plíšková zaznamenala. Jako první tenistka dokázala ve dvou sezonách po sobě nasázet na okruhu WTA více než 500 es.

O téměř 200 es porazila druhou Serenu Williamsovou. Lounská ranařka měla před Singapurem v záznamech letos 524 es v 60 dvouhrách. Loni to bylo 517 v 75 zápasech, i loni v této statistice vyhrála. V roce 2014 zahrála 435 es a byla v této „soutěži" druhá, o rok dříve 191, ale jen ve 27 duelech.

Plíšková je v tenisovém světě známá svou agresivní útočnou hrou. Rychlé a tvrdé povrchy jsou její nejoblíbenější. A má skvělý servis. „Servis je pro mou hru stěžejní. Hodně díky němu získávám, když mi nejde, jsem poloviční," říká s úsměvem Plíšková.