Antuku prostě nemá ráda. Brzdí její největší zbraně - tvrdý servis a agresivní útočný tenis. Odkrývá její největší slabiny, obranu při dlouhých výměnách a pohyb. Ani letos se jí na nejpomalejším povrchu příliš nedaří, přitom předtím na rychlých podkladech zářila. V Praze vypadla v prvním kole, v Madridu ve druhém, v Římě dokráčela sice do čtvrtfinále, ale neoslnila. Také proto nemá Karolína Plíšková na pařížském French Open příliš vysoké ambice. Ale určitě se nevzdává, chce útočit, prvním cílem je třetí kolo.

První krok zvládla. V úvodním střetnutí tenistka původem z Loun přehrála sedmašedesátou hráčku světa Číňanku Čeng Saj- saj 7:5 a 6:2. „Začátek byl z mé strany hodně nervózní, ale jsem ráda, že jsem postoupila. Věřím, že se ve druhém utkání zlepším,“ řekla pětadvacetiletá Česka v rozhovoru po utkání.

Karolína Plíšková při utkání Fed Cupu proti Španělsku 12. února 2017 v Ostravě
Karolína Plíšková narazila v Římě na Svitolinovou, světovou dvojkou zatím nebude

V prvním setu totiž světová trojka nepůsobila vůbec suverénním dojmem. Číňanka dokonce za stavu 4:5 podávala na vítězství v první sadě. Plíšková ale zabojovala. „To nebylo úplně příjemné, ale musím říct, že ona mi pak hodně pomohla. Já jsem nezahrála žádnou pecku, ale ona dala nějaké chyby. Taky to na ni trošku dolehlo,“ pokračovala rodačka z Loun bezprostředně po utkání.

První set nakonec ovládla Karolína Plíšková v poměru 7:5. Pomohla jí také trochu nezvyklá „zbraň“. V závěru sady se totiž koukala na tahák. „Vždycky tam mám napsané nějaké věty. Takové, na které se podívám, když nevím, co dělat. Teď jsem tam měla body, co se týče taktiky a mé hlavy, abych se soustředila na správné věci,“ prozradila médiím.

Druhý set pak aktuální česká jednička vyhrála poměrně hladce 6:2, výrazně zlepšila svou hru, hrála agresivněji. A může se už soustředit na soupeřku pro druhé kolo. Nastoupí proti přemožitelce Kateřiny Siniakové. Ruska Jekatěrina Alexandrovová žije už jedenáct let v Česku, trénuje na Spartě. V žebříčku jí patří 86. pozice.

Jednička Kerberová překvapivě vypadla

Karolína Plíšková může být po grandslamu v Paříži světovou dvojkou, ale dokonce i jedničkou, pokud bude ve finále. Aktuální jednička, Němka Kerberová, překvapivě vypadla už v prvním kole, Serena Williamsová je těhotná. Plíšková se ale nechce na žebříčkové umístění soustředit, navíc ví, že se na ni zezadu „tlačí“ další výborné tenistky. Například skvělá antukářka Halepová. A znovu připomíná, že antuka je pro ni „nejslabší“ povrch.

„Každý zápas je na antuce pro mě těžký. Jdu zápas od zápasu,“ říká. A její fanoušci ví, že na betonech, trávě a kobercích bude zase postrachem soupeřek…

Po loňské skvělé sezoně, kdy se z první dvacítky probojovala do top ten, pokračovala lounská rodačka v zářivých výkonech také v úvodu sezony, na tvrdých a útočné hře přejících površích. Vyhrála v Brisbane a v Dauhá, byla i v dalších finále. Nyní už tak pravděpodobně hodně vyhlíží návrat turnajů na tvrdé podklady.
Na antuce totiž její záře z úvodu sezony trochu pohasla. „Nemám v Paříži žádné očekávání. Měla jsem ho pár týdnů na začátku antuky a nedopadlo to úplně dobře. Teď už nemám žádné. Vím, že nehraji ideálně. Nebudu z toho dělat žádnou tragédii. Nechci si na sebe dávat žádný tlak. Mám ho dost od ostatních lidí,“ svěřila se médiím.

Vyhrávat pořád nejde

„Spousta lidí asi nevidí, že se hraje na antuce a myslí si, že můžu vyhrávat všude a po celý rok. To taky nejde. První tři měsíce jsem měla hodně dobré. Hodně lidí si myslelo, že to tak bude vždycky,“ pokračovala Plíšková.

Prvním cílem Plíškové v Paříži je třetí kolo. Dosud je pro vítězku už osmi turnajů WTA a loňskou finalistku US Open na Roland Garros maximem druhé kolo. Loni se dokonce „poroučela“ hned v prvním. „To by bylo dobré to prolomit. Loni jsem nepřešla ani první, tak teď jsem udělala první krok. To je nejdůležitější a může se stát cokoli. Jsem o rok starší, zkušeností mám víc a hlavně na grandslamech,“ pronesla Karolína Plíšková.