Dosud nikdy v Paříži nepřešla přes druhé kolo. Na neoblíbené antuce se vždy trápila. Až letos Karolína Plíšková na Roland Garros překvapila všechny škarohlídy, kteří říkají, že na pomalém povrchu neumí. Většinou se jí na antuce opravdu příliš nedaří, určitě ne tolik, jako na jejích milovaných tvrdých a rychlých površích, ale letošní French Open je jiné. V Paříži už je ve čtvrtfinále, naposledy „přetlačila“ v osmifinále Paraguayku Cepede Roygovou.

„Jsem tak šťastná, že si to neumíte představit. Cítím velkou úlevu. Nechci říct, že jsem po prvním setu nevěřila výhře nebo že bych nehrála líp, ale bylo to daleko. Jsem šťastná, že jsem to vybojovala,“ radovala se bezprostředně po utkání Plíšková.

Začátek jako ve zlém snu

První set osmifinále proti 97. tenistce světa totiž rozhodně nenaznačil, že se nakonec bude lounská rodačka radovat. Pro Karolínu Plíškovou začal duel jako ve zlém snu. Už za sedm minut prohrávala 0:3, nešel jí servis, který je pro její hru stěžejní, extrémně hodně chybovala. Její „zabijácké“ tvrdé údery, kterými ukončuje výměny, létaly mimo…

Možná pětadvacetiletou Češku trochu zaskočil rychlý start utkání. Předchozí zápas totiž skončil skrečí, a tak šly hráčky na kurt dříve, než čekaly. Žádná oblíbená hudba do sluchátek, žádná velká příprava na zápas. Pár minut na rozcvičení a šlo se na to… „Nic mi tam nesedlo,“ hodnotila později úvod zápasu Karolína Plíšková.

Karolína Plíšková.
Pařížský komplex? Plíšková se ho zbavila, válí i na antuce

V první sadě už se neoklepala. Za stavu 1:5 sice odvrátila první setbol, nakonec ale Paraguayce, přemožitelce Lucie Šafářové, podlehla 2:6. Pak se ale probudila… Druhá sada byla úplně jiná. Plíšková se „srovnala“, najednou měly její údery razanci i přesnost. Rychle vedla 5:0, nakonec sadu vyhrála 6:3.

V rozhodujícím vyrovnaném setu to byla dlouho hra nervů. Nakonec ale Plíšková třetí sadu ovládla. Nejprve odvrátila tři brejkboly a poté zaútočila. „To bylo asi nejdůležitější a párkrát jsem i dobře zaservírovala,“ oddechla si po utkání Plíšková. Třetí set vyhrála 6:4.

Poprvé ve čtvrtfinále v Paříži

Na antukovém Roland Garros dosud nikdy nepostoupila dál než do druhého kola. Na pomalejším povrchu se tupí její největší zbraně – rychlý servis s tvrdá útočná hra. Letos ale Plíšková v Paříži září, poprvé v kariéře je tam ve čtvrtfinále. A rozhodně neplánuje ne této metě skončit… „Jsem tady zatím nespokojená s mojí hrou. Takhle hrát nechci. Ale jsem šťastná, jak to dopadlo, že jsem to vybojovala. To je víc než hra. Zatím tady mám jen tu bojovnost,“ říká. „Nechci ale usnout na vavřínech. Je to pořád jenom čtvrtfinále. Jako krásný, ale já bych chtěla trošku dál,“ dodala aktuálně třetí hráčka světa.

Po Paříži ale může být i jedničkou. Stačí „jen“ dojít do finále. Od trůnu ji dělí dva zápasy. Na neoblíbené antuce to ale bude ohromně obtížné. Ve čtvrtfinále ji navíc čeká domácí Caroline Garciaová, 27. tenistka světa. Velmi kvalitní antukářka.

Karolína Plíšková.
První krok v Paříži Plíšková zvládla, pomohl také tahák

Loňská finalistka US Open a letos už vítězka dvou turnajů také v Paříži definitivně smazala nálepku hráčky, která je skvělá na běžných turnajích, ale příliš se jí nedaří na velkých grandslamech. Před loňským turnajem v New Yorku sedmnáctkrát nepřešla přes 3. kolo. Ale loni dokráčela do finále US Open, letos zatím byla ve 3. kole na Australian Open a nyní už je ve čtvrtfinále French Open.