Na „běžných" turnajích je Karolína Plíšková postrachem soupeřek. Na grandslamech, alespoň prozatím, vždy ale její lesk poněkud zmatněl. Povede se ranařce z Loun letos konečně výrazně prorazit na nejprestižnějších kláních sezony? Odpověď může dát už Wimbledon, který právě startuje. Sedmnáctá tenistka světa hlásí před turnajem v All England clubu výbornou formu.

„Jsem opravdu spokojená s tím, jak jsem letos hrála na trávě. Získala jsem jeden titul a teď finále, to není tak špatné," řekla médiím po finále v Eastbourne, posledním turnaji před legendárním Wimbledonem, Karolína Plíšková.

V Eastbourne finále

Wimbledon logoZdroj: wikipedia.orgV generálce na Wimbledon aktuální česká dvojka nestačila až ve finále na Slovenku Cibulkovou. Ve druhém kole v Eastbourne přehrála Gavrilovovou z Austrálie bleskově 6:2 a 6:2. Ve třetím opět ve dvou setech (6:2, 6:4) nedala šanci devětačtyřicáté hráčce světa Japonce Doiové. Ve čtvrtfinále pak vyřadila Rusku Vesninovu 6:1 a 6:3, v semifinále poprvé zaváhala se světovou devatenáctkou Kontaovou. Plíšková jí ale nakonec dovolila vzít si jen jeden set a postoupila do finále po výhře 5:7, 6:3 a 6:3.

Ve finále, proti světové osmnáctce Cibulkové, ale Plíškovou trochu zradila její největší zbraň – servis. Zatímco od začátku sezony už nastřílela přes tři stovky es, v prvním setu proti Slovence zahrála „jen" dvě nechytatelná podání.

Na Cibulkovou nenašla recept 

Agresivní tenis Plíškové, plný rychlých podání a tvrdých útočných úderů, tentokrát neslavil úspěch, Cibulková úspěšně měnila tempo hry a lounskou rodačku dostávala z rytmu. Dominika Cibulková nakonec slavila titul z Eastbourne po výhře 7:5 a 6:3.

Karolína PlíškováZdroj: ČTKPřed Wimbledonem je každopádně finále z Eastbourne povzbuzením pro Karolínu Plíškovou, zvlášť když se čtyřiadvacetileté Češce letos na trávě dařilo i na dalších turnajích. Připomeňme si její letošní travnatou jízdu. Nejprve vyhrála turnaj v Nottinghamu, kde si ve finále poradila s Alison Riskeovou. Získala tak už pátou trofej ve dvouhře na nejprestižnejším okruhu WTA. Předtím zvítězila loni v Praze, v roce 2014 v Soulu a Linci a v roce 2013 v Kuala Lumpuru. Pak sice vypadla už v prvním kole v Birminghamu se Strýcovou, s krajankou ale na stejném turnaji zvítězila Plíšková ve čtyřhře. A nakonec finále ve dvouhře v Eastbourne.

Na grandslamech se nedaří

A teď? Wimbledon… Dosavadním maximem Karolíny Plíškové je v All England clubu druhé kolo. Pro hráčku druhé světové desítky, a loni dokonce první (byla nejlépe sedmá – pozn. red.), je to trochu zklamání.

Plíšková věří, že se jí letos podaří konečně prorazit. „Doufám, že ve Wimbledonu uhraji nějaký dobrý výsledek," nechala se slyšet lounská rodačka.

Zatímco na klasických turnajích se Plíškové daří, pět jich na okruhu WTA i vyhrála, grandslamy jsou pro milovnici rychlých a tvrdých povrchů, kde může útočit, zatím „zakleté". Nejdále došla na US Open a Australian Open do třetího kola, na French Open a ve Wimbledonu do druhého.

Proč? Nervozita? Malé zkušenosti? Nemyslím si, tvrdí Plíšková. Možná prý jiný rytmus velkých turnajů, kdy se nehraje tak často, hledá důvody i sama tenistka. Zkušeností už nasbírala dost, ve Fed cupu, na velkých turnajích, ve finále… Také nervy podle svých slov nemívá, říká se o ní, že ji skoro nic nerozhodí. Odborníci ale upozorňují, že grandslamy jsou specifické a že jejich atmosféra často „doběhne" i velké favority.

Uvidíme… Wimbledon právě zvedá oponu.