Měsíc po návratu z OH v Číně 2008 oslaví Miroslav Varga své 48. narozeniny. Patrně je nejstarším závodník, který si vybojoval účast na nastávající olympijské hry.

Pozoruhodné je, že žatecký rodák měl závodnickou několikaletou pauzu a vrátil se zpět na výsluní zatím české střelecké scény.

Naposledy byl Varga oficiálně v rodném městě před více než deseti roky, aby poblahopřál k ocenění nejlepším zdejším sportovcům. Byl již olympijským vítězem, ale také po neúspěchu na OH 1992 v Barceloně, kde obhájce zlata skončil až na 31. místě. Tehdy na besedě u tehdejšího starosty města Žatce Bohuslava Kuneše sice Varga přímo neřekl, že končí a dává přednost mládí. Že se ale vrátí jako česká jednička, asi tenkrát nenapadlo ani jeho.

Vargův come–back připomíná cestu známého kreslíře Vladimíra Urbana, který z hecu v sázce po několika letech pauzy a při podstatně větší hmotnosti usedl opět na závodní saně, vyhrál mistrovství republiky a jel závodit na zimní olympiádu.

Co vedlo Miroslava Vargu k návratu? „Pohled na výkonnostní situaci v Česku. I když jsem už závodně nestřílel, měl jsem stále srovnatelné výsledky. Dal jsem se do toho a přihlásil se do Českého poháru,“ vzpomíná olympionik na návrat. Hned v roce 2006 v něm skončil druhý, o rok později ho vyhrál! Že je naší jedničkou, dokázal vzápětí na mezinárodní VC Osvobození v Plzni, kde jako jediný Čech postoupil do finále.

Formu musel dlouho prokazovat

Doma ho stále nebrali moc vážně, musel se sám připomenout. Proto byl nominován na závody Světového poháru v Mnichově, kde znova svými výkony prokázal, že jeho forma není dílem náhody. Po 16leté pauze byl se svým 13. místem velmi spokojen. Ale ještě ne úplně. Pažbu z malorážky ve vítězném olympijském závodě 1988 používá dosud, ale změnit se musela hlaveň. Není to levná záležitost stejně jako kvalitní střelivo, které si M. Varga zajišťuje sám. U malorážek této kategorie totiž jde v terči o setiny až tisíciny milimetru!

Poznávání kvalitních výrobků dokonce přímo u výrobců, péče o zbraň a střelivo se Miroslavovi vyplatila. Podobně se hodily staré známosti k zajištění účasti na závodech v zahraničí. Další úspěch na sebe nedal dlouho čekat.

Nominaci dostal na poslední chvíli

Na mezinárdní závody ve střelbě v Berlíně jel Varga doslova na otočku. Ráno skromě tam, v podvečer zpátky už jako vítěz. To už nepřehlédl ani náš svaz. Manažer Šerák a trenér Kůrka ho ještě stihli dopsat na seznam kvůli akreditaci na olympijský výbor. Vyčkat ještě den, bylo by pro Vargu pozdě…

Už klidný se zúčastnil Mezinárodního mistrovství Polska. Nejenže ho vyhrál, ale porazil jednoho z největších favoritů na olympijské zlato, vítěze dvou letošních Světových pohárů Australana Potenta. Právě tento 46letý favorit je podobným důkazem, že se flinta neháže předčasně do žita. Stejně jako Varga se i o dva roky mladší Australan s perfektním vybavením vrátil k závodění. Jeho sklap je proto dalším dílkem do mozaiky sebedůvěry staršího soupeře.

Formu si olympijský vítěz 1988 potvrdil nyní před dvěma týdny na závodech ve Francii, kde vybojoval druhé a čtvrté místo. „Pořád ale cítím rezervy,“ je si vědom M. Varga. V přípravě odvedl všechno, vždy nastřílí více, než ho čeká v samotném závodě. Důležité je, že zdraví slouží. Potřebuje ještě rehabilitovat a pak se vydat opět do Asie, tentokrát už s českou výpravou kde slavil životní úspěch ještě za federální republiky.

S použitím podkladů Sportu

Dostřílel první a ještě v rekordu

Nejkrásnější dárek si dal před 20 lety ke svým 28. narozeninám československý reprezentant ve sportovní střelbě na OH 1988 v Soulu Miroslav Varga.

Ve střelbě z malorážky vleže na 60 ran vyhrál žatecký rodák a tehdejší člen Dukly Praha v novém olympijském rekordu. Senzací byl nejen rekord, ale to, že Varga nastřílel 60 desítek za pouhých 27 minut, ačkoliv tehdejší limit byl na 60 ran hodinu a tři čtvrtě! Od té doby se změnil čas pro 60 ran na hodinu a čtvrt a rozdíly na setiny milimetru od středu se už neměří šuplerou, ale elektronicky.

Miroslav Varga od té doby zestárl o dvě desítky let, ale tempo střelby jen maličko zvolnil a udržuje dodnes necelou třičtvrtěhodinu. „Pokud všechno klape, přijde méně krizí než za delší čas. Pokud mám dobré tempo, vydržím na jeden zátah,“ zdůvodňuje M. Varga svůj systém, který ne každý zvládne.

Dobrý střelec naopak může rozhodit soupeře, kteří střílejí pomaleji. V Soulu šel Varga do finále s náskokem dvou bodů na domácího Korejce Cha Young–chul a v boji o každou setinku mimimetru se rozdíl postupně zmenšoval. Náš borec ale prokázal pevné nervy, využil dokonale svůj velký den, a tak právě na počest Miroslava Vargy se hrála československá hymna.

Jak si povede na stejném kontinentu nyní v Pekingu? „Budu se bít. nechám tam všechno,“ ví M. Varga a chce prohnat favority, kterými jsou Američané, Australan a mnozí další. Vyjde to?