Zlato a stříbro veze zpět do Žatce z bosenské Banja Luky, z řeky Vrbas, rychlostní kanoista Vladimír Slanina. Mladík, který teprve nedávno vstoupil do seniorské kategorie na evropském šampionátu ve sjezdu na divoké vodě dokázal, že i mezi dospělými patří do špičky. Z týmových klání má dva cenné kovy, v individuálních startech bojoval vždy až do posledních metrů o medaile.

Zlato vybojovala česká reprezentace ve složení Slanina, Rolenc a Haleš v týmovém sprintu. Hned první jízda našeho výběru byla bezkonkurenční a noví mistři Evropy nechali za sebou druhé Němce a třetí Chorvaty.

Slanina na ME:Týmový sprint: 1. místo
Týmový dlouhý sjezd: 2. místo
Individuální sprint: 10. místo
Ind. dlouhý sjezd: 5. místo

O nejvyšší stupínek se utkali čeští reprezentanti také v klasickém dlouhém sjezdu. Na všech mezičasech se Češi „prali" o zlato s Německem a Francií, rozdíl byl vždy do vteřiny. Cílem pak naši reprezentanti, opět se Slaninou, projeli na druhém místě. Zlatí dojeli Němci, bronz „zbyl" na Francii.

Vladimír Slanina nastoupil v Bosně kromě týmových soutěží také ke dvěma individuálním závodům. V obou bojoval o medaile doslova až do cíle, jednou ho ale potkala smůla, podruhé mu k individuální medaili chyběly dvě a půl vteřiny.

V individuálním sprintu, na oblíbené trati žateckého závodníka, zajel Slanina nejrychlejší kvalifikační jízdu. Také ve dvanáctičlenném finále jel skvěle. Na všech měřených mezičasech byl první.

Jenže, pak přišlo zaškobrtnutí. Dvacet metrů před cílem udělal mladík ze Žatce hrubou chybu, kterou už neměl šanci dohnat a z prvních průběžných míst bylo rázem celkové desáté v cíli. Zlatý byl nakonec Němec Weber, stříbrný kolega Slaniny z reprezentace Rolenc.

O medaile jel Vladimír Slanina také v individuálním dlouhém sjezdu. Na 4,5 kilometru dlouhé trati se na mezičasech opět pohyboval mezi nejlepšími, v cíli z toho nakonec bylo páté místo s vteřinovou ztrátou na čtvrtého Rolence, dvě a půl vteřiny, na trati která se jede třináct minut, pak zaostával za bronzovým Francouzem Santamariou. Zlato bral Chorvat Milihram.

Aktuálně na žateckého kanoistu čeká příprava na světový pohár a také mistrovství světa ve sprintu.