Do chorvatského Osijeku vyjížděl trojnásobný olympionik, a jak on sám říká perspektivní střelec pro olympiádu v Londýně v roce 2012, se skromnými cíly. Přesto byl Miroslav Varga zklamán, lepšímu umístění zabránily problémy s puškou i nemocí.

„Cíle jsem neměl vysoké, chtěl jsem alespoň potvrdit svoje výkony, které předvádím celý rok, i když nebyly nejlepší, a chtěl jsem být platným členem družstva. Nakonec jsem byl v jednotlivcích na 45. místě a v družstvech jsme byli z dvaadvaceti zení na 7. místě. Šest kruhů od medaile,“ hlásí po návratu z dalšího mistrovství Evropy ve své přebohaté kariéře Miroslav Varga.

Lepší výsledky zhatila nemoc

Střelec, který se narodil v Žatci, olympijský vítěz ze Soulu 1988, jedenatřicátý z Barcelony, a po svém fantastickém návratu také devětadvacátý z loňských letních her v Pekingu. Mimo to vítěz světového poháru, držitel několika medailí z MS a ME a světových rekordů. Vše v disciplíně 60 ran v leže libovolnou malorážkou. „Letos to ale nevyšlo podle představ. Velmi těžce mě sklátila nějaká chřipka a antibiotika jsem dostal až v den závodu. Takže v pětatřiceti stupních ve stínu jsem se potil i v sedě, natož ve střeleckém kabátě a s puškou. Byl to doslova očistec,“ popisuje svou smůlu Varga.

„To bylo koupání, ne střílení. Horka prostě nesnáším,“ pokračovala střelecká legenda, jíž učil první krůčky žatecký trenér Vlk, za nímž olympijský vítěz pořád rád jezdí.

Po návratu v roce 2007, kdy se Varga po dlouholeté přestávce k závodnímu střílení vrátil, se mu letos nedaří tak, jako v minulém a předminulém roce. „Pocity jsou smíšené, přitom jsem do toho dal více než v minulosti. Nikdo z kolegů nedřel tak, jako já. Je to jako naschvál. Čím více chcete, tím víc to nejde,“ lituje Miroslav Varga.

Před letošní sezonou zvolil jiný model přípravy než v minulosti. Od listopadu nastřílel v tréninku šest tisíc ran, forma střídavě byla a zase odcházela. „Dolehlo to na mě v nejméně vhodnou dobu, zřejmě jsem byl přetrénovaný. Dostal jsem se doma mezi první tři, ale na víc jsem asi tentokrát neměl. Závěrečná příprava nebyla podle mých představ, navíc velké naděje jsem vložil do nové zbraně a nakonec jsem v Osijeku střílel s jinou. Nezbyl čas novou pušku doladit a zvykání je delší, než jsem čekal. Snad se to zlepší a vrátí se mi to v budoucnu, mám natrénováno jako nikdo,“ řekl Deníku nejstarší český reprezentační střelec.

Osmačtyřicetiletý Varga dosáhl všech svých největších úspěchů s legendární červenou puškou Anschutz. Po olympiádě v Pekingu 2008 ji prodal a pořídil si ultramoderní závodní pušku. „Už se to blíží, ale stále s ní nejsem úplně spokojen. Zkoušíme různé technické možnosti, ale ještě se s ní musím sžít. Ještě ji pošlu k výrobci k nějakým úpravám, pak prý to už musí jít, tak uvidíme,“ dodává.

Vargu čeká ještě letos mistrovství republiky v září. V domácím žebříčku se dělí o třetí a čtvrté místo. „Chci se vytáhnout výše. Když budu zdravý a nechytnu virus zrovna na závodech, tak se musím trefit,“ věří Miroslav Varga.