Pestrostí programů začne konkurovat kabelové televizi. To připouští i František Malina ze společnosti, která na severu Čech provozuje kabelové vysílání.

Neohrozí digitální vysílání kabelovou televizi?

DVB -T čili digitální vysílání skutečnou konkurencí pro kabelovou televizi ani pro satelitní vysílání nebude. Digitální vysílání využije určitý typ zákazníků.

Kdo přesně?

Komu stačí omezený výběr programů, se již dnes dívá na programy ze společné televizní antény. Kdo chce sledovat více programů, než je knoflíků na dálkovém ovládání, pro toho je kabelová nebo satelitní televize.

Přesto počet programů digitálního vysílání naroste o více než sto procent. To vám nevadí?

Pro nás to je dokonce výhoda. Digitální vysílání vyvolá tlak na tvorbu nových programů a možná rozkolísá dominantní postavení některých vysílatelů. To ovšem ještě více zvýrazní různorodost, odlišnost a zajímavost programové nabídky kabelové a satelitní televize. Vždy nabídneme více programů. A za méně peněz.

Já ale znám rodiny, které odhlásily kabelovou televizi, byla pro ně zbytečně drahá. Není to tak?

Jistě. Lidé mají právo volby. Kabelový a také satelitní příjem je o velmi mnoha programech, o dostupnosti a celkových výhodách. Lidé mohou využít stále více ze spektra doprovodných služeb po kabelové síti. Včetně internetu.

Rozhoduje tedy kvalita obsahu?

Jednoznačně. Dokonce přechod z analogového na digitální vysílání nám může pomoci získat zákazníky. Může se na určité období totiž zhoršit kvalita nabízených programů. Nespokojení zájemci mohou skončit u nás. Přechod na digitální vysílání je pro vysílatele finančně náročný a televizní společnosti budou muset někde ušetřit. To půjde jen na tvorbě nových zajímavých filmů a pořadů.

Přesto nejméně třetině diváků, především staršího věku stačí, že v televizi vůbec něco vysílají. To není pro dealery kabelové televize nejlepší zpráva, nemyslíte?

Uvidíme za rok, rok a půl. Podle toho, jak lidé zareagují na digitální vysílání.