Z toho je možné dnes dostupnými technologiemi vytvořit 250 milionů tun paliva pro elektrárny.

"Toto množství plně pokrývá potřeby modernizovaných elektráren Tušimice a Prunéřov po dobu jejich plánované životnosti. Tvrzení o údajném nedostatku uhlí, šířená ekologickými aktivisty z EPS a Nadačním protikorupčním fondem NPKF, vychází z neodborných úsudků a mylných představ," uvedl na včerejší tiskové konferenci v Praze člen představenstva a ředitel strategie a komunikace Severočeských dolů Chomutov(SD), Vladimír Budinský.

Společnost SD veškeré zásoby i těžené uhlí podrobně eviduje. Zásoby uhlí byly naposledy inventarizovány v roce 2010. Posudky vypracované nezávislými odborníky projednalo a schválilo Ministerstvo životního prostředí ČR. K výpočtu zásob mají Severočeské doly znalecký posudek soudního znalce.

"Podle těchto odborně spočítaných, ověřených, expertně oponovaných výpočtů bylo ke dni 1. 1. 2012 v DP Tušimice prokazatelně 240,2 mil tun vytěžitelných zásob uhlí. Dalších nejméně 9,8 mil tun bude získáno snížením ztrát a procesem homogenizace (míchání substandardního uhlí, s uhlím s lepšími parametry na směs, která může být spálena v elektrárně, protože dosahuje potřebných parametrů). Celkem tak SD garantují 250 mil tun paliva k 1. 1. 2012.  Veškerá těžba je plánována a připravována pouze v hranicích limitů těžby dle usnesení vlády 444/1991 a žádná změna limitu v této lokalitě se nepředpokládá," dodal Budinský.

Fakta tak vyvracejí tvrzení Nadačního fondu proti korupci, podle kterých by mělo být z dolu Tušimice k dispozici pouze 190 milionů tun paliva. SD rovněž odmítly tvrzení, že by v dole Tušimice docházelo k nelegální těžbě. Obě povolení hornické činnosti, první z roku 1998 a druhé z roku 2006, které důl Tušimice má, jsou platná. Společnost k tomu disponuje stanoviskem Ústavu státu a práva.

"Trestní oznámení podávaná na údajnou nelegální těžbu byla opakovaně prošetřována správními orgány i Policií ČR a vždy byla shledána jako neopodstatněná. Jsme přesvědčeni, že i poslední podnět bude objektivně posouzen a potvrdí legálnost těžby i správnost výkazů zásob uhlí," řekl Budinský.

Zpracovala Hana Vojtová