Španělský výrobce automobilových součástek Gestamp plánuje primární nabídku akcií. Nabídka by mohla ohodnotit firmu na 3,7 miliardy eur (100 miliard Kč) a je zatím největší letošní nabídkou akcií v Evropě. Gestamp vlastní továrnu také v České republice, a to u Žatce.

Firma chce nabídnou nejméně 25 procent akcií na trzích v Madridu, Barceloně, Bilbau a Valencii. Nabídka se má uskutečnit v druhé polovině roku, v současnosti vstup na burzu přezkoumává španělský regulátor trhu CNMV.

Čtěte také: Gestamp chce u Žatce rozšířit výrobu

Firma Gestamp vznikla v roce 1997 integrací několika menších firem. V současnosti dodává součástky více než 800 modelům aut. Mezi jeho zákazníky patří Volkswagen a Renault. Působí ve 21 zemích světa, má 98 továren a více než 36 000 zákazníků. Dalších deset továren je ve výstavbě. Loni čistý zisk společnosti stoupl o 37,1 procenta na 221 milionů eur. Příjmy vzrostly o 7,3 procenta na 7,5 miliardy eur.

Firmu až do loňského roku plně vlastnila rodina Riberasových, loni však prodala japonské firmě Mitsui podíl 12,5 procenta. Zaměstnanci vlastní zhruba 1,5 procenta akcií skupiny. Mitsui si ponechá svůj podíl i po primární nabídce. Rodina Riberasových si hodlá ponechat kontrolní podíl ve firmě, uvedl list Financial Times.

Ředitel firmy Francisco Riberas uvedl, že firma zvažovala vstup i na jiné trhy, jako Londýn, nakonec se však rozhodla pro Španělsko, protože zde bude patřit mezi velké firmy na burze. Zdůraznil také, že firma nakonec zamítla vstup na trh v Londýně i kvůli rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii, i když v Británii hodlá i nadále investovat.

V České republice vyrábí firma v závodě v průmyslové zóně Triangle u Žatce ocelové lisované výrobky pro automobilový průmysl. Má zde více než 400 zaměstnanců.

(irl šeb)