Obezřetnost při placení kartou je podle odborníků namístě. Stačí nepozornost a výhoda, kterou platební karty poskytují, se může proměnit v noční můru.

Případů, kdy zloději lidem odcizí platební kartu a pak jim z účtu vyberou peníze nebo za něj nakoupí zboží v obchodě, přibývá. Pokud se v obchodě nebo třeba benzínové pumpě platí kartou tak, že se u kasy namačkává PIN, nemá obsluha pokladny prakticky žádnou šanci kradenou platební kartu odhalit. Kartu totiž nakupující vůbec nedá z ruky a pokud zná PIN, nakoupí za ni bez problémů. Mnoho lidí toto ještě ulehčuje zlodějům tím, že nosí PIN napsaný u karty.

Pokud se v obchodě platí platební kartou tak, že ji prodavač bere do ruky a pak se její držitel podepisuje podle podpisové vzoru na kartě, šance na odhalení podvodníka je větší. Minimálně je třeba podezřelé, pokud je na kartě ženské jméno a platí s ní muž.

V každém případě je dobré, jak radí odborníci, kartu po ztrátě nebo zcizení okamžitě zablokovat. Nemít u ní napsaný PIN. Vhodný je také v tomto ohledu určitý denní limit, kolik peněz je možné z karty vybrat. „Jako majitelé platební karty se u své banky informujte o postupu při její ztrátě. Každá banka má jiné podmínky a totéž platí i o samotných kartách. Neexistuje jednotný postup,“ radí provozovatel serveru bankovnipoplatky.com Patrik Nacher.

Jak se oslovené banky shodují, zodpovědnost za zneužití karty je z převážné většiny na jejím držiteli, a to do doby, než oznámí ztrátu a nechá ji zablokovat. Výhodou může být pojištění karty, u níž je naděje, že se klientovi vrátí zpět peníze, o které přišel. „Česká spořitelna ručí za neoprávněné transakce ztracenou nebo odcizenou platební kartou přesahující částku 4 500 korun ve lhůtě 48 hodin před blokací karty,“ uvedla Pavla Plachá z firemní komunikace České spořitelny.

Klient by si měl také dát pozor na to, kolik stojí blokace karty. Tyto operace jsou podle druhu karty a úkonu zpoplatněny v řádech stovek korun. „Ihned po zjištění musí klient bance nahlásit ztrátu karty, a to na klientskou linku či speciální call centrum. Číslo call centra je uvedeno na zadní straně karty, a proto je nezbytné si jej opsat, protože při ztrátě karty ztratíte i zmiňované číslo,“ radí Patrik Nacher.

Základním pravidlem je nezapisovat si PIN na platební kartu, pro zloděje pak není nic snazšího než zaběhnout do bankomatu a udělat na účtu okradeného pořádný průvan. Například podle finančního arbitra Františka Klufy psaní PIN přímo na kartu není jen českým nešvarem. Podobné chyby se objevují i třeba ve Velké Británii.

Platební karty se ztrácejí hlavně ve větších obchodech

Případů, kdy zloději ukradnou platební kartu a z účtu vyberou peníze, přibývá také v okrese Louny. Časté jsou hlavně ve větších obchodech. Policie šetří tyto případy hlavně z Kauflandů v Žatci a Lounech.

Zatím poslední takový případ se stal tento týden v Žatci. „Policisté šetří případ, kdy 64letému muži ze Žatce ukradl někdo v tamním Kauflandu kabelu s doklady včetně platební karty. Poškozený následně zjistil, že mu byl z účtu, právě pomocí odcizené karty, proveden neoprávněný výběr v hodnotě 10 000 Kč. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení, po pachateli pátrají,“ sdělila včera Jaromíra Střelcová, lounská policejní mluvčí.

Tyto události se šetří jako trestný čin krádeže a trestný čin neoprávněného držení platební karty.

Vojtěch Klička