Vláda poskytne korejskému výrobci pneumatik Nexen investiční pobídky až 3,8 miliardy korun. Firma získá slevu na dani z příjmů právnických osob dvě miliardy korun a na vytvoření pracovních míst 300 milionů korun. Hmotná podpora za strategickou investici dosáhne 1,14 miliardy korun. ČTK to řekla mluvčí agentury CzechInvest Adéla Tomíčková. Nexen plánuje v ČR investovat do stavby továrny v průmyslové zóně Triangle na Žatecku zhruba 23 miliard korun. Ve středu uzavřel investiční smlouvu s českou vládou.

Peníze půjdou také na rekvalifikace lidí

InfoblokStát zároveň poskytne kompenzace Ústeckému kraji za slevu na pozemky 302 milionů korun a hmotné podpory na školení a rekvalifikace ve výši 92 milionů korun.

Vyjednávání trvala 13 měsíců, Česko uspělo v boji o investici s Polskem. Korejský výrobce pneumatik Nexen Tire plánuje investovat do výstavby továrny v průmyslové zóně u Žatce v první fázi 22,8 miliardy Kč (829 milionů eur). Zahájení výroby v novém závodě plánuje za čtyři roky.

Investiční smlouvu podepsali premiér Bohuslav Sobotka a vrcholný představitel korejské společnosti Nexen Kang Pjung-čung. Díky investici se Jižní Korea posune na třetí místo žebříčku zahraničních investorů v ČR za Německo a Japonsko.

Česká vláda o uzavření investiční smlouvy s Nexenem rozhodla před týdnem. Továrna Nexenu by mohla dát práci zhruba tisícovce lidí, což by mohlo snížit míru nezaměstnanosti v Ústeckém kraji zhruba o 0,3 procentního bodu, uvedl již dříve krajský úřad práce. Investice Nexenu na Žatecku by mohla podle Asociace exportérů vytvořit dalších šest až deset tisíc pracovních míst v návazných dodavatelských firmách. V samotné firmě by mohlo časem vzniknout až 2300 míst.

Zóna zaujala dobrou dostupností

„Naše firma při výběru nejvhodnějšího místa pro stavbu továrny zvažovala přes 50 lokalit v šesti zemích střední a východní Evropy. Ukázalo se, že žatecká zóna nabízí dostatek pracovních sil a celkovou připravenost k realizaci. Je odsud dobrá dostupnost na nejbližší odbytiště, jako jsou Německo, Francie, Anglie, a zároveň je to blízko na dynamicky rostoucí východoevropský trh," uvedl šéf společnosti Nexen Kang Pjung-čung.

Do budoucna by Nexen mohl v zóně Triangle na Žatecku investovat až 45 miliard korun, což by byla největší zahraniční investice v Česku.

Nexen svými pneumatikami zásobuje závody korejských automobilek Hyundai a Kia v Česku a na Slovensku, ale i boleslavskou Škodu. Po rozšíření závodu a při dobrém vývoji trhu bude továrna schopná vyrábět ročně přes 20 milionů kusů pneumatik.

Pro srovnání společnost Hyundai, která postavila automobilku v Nošovicích na Ostravsku, vyčerpala na pobídkách 3,8 miliardy korun z 5,5 miliardy státem přislíbené podpory. Korejská automobilka Hyundai podle údajů agentury CzechInvest obdržela podporu na vytváření nových pracovních míst 500 milionů korun, slevu na dani z příjmů právnických osob 925 milionů korun. Hmotná podpora na kapitálové investice dosáhla 1,45 miliardy. Sleva na pozemek byla 736 milionů korun, podpora na školení a rekvalifikace dosáhla 207 milionů korun.

Tomáš Medek