Na konci července nemělo práci 54 057 lidí, což je 541 méně než v měsíci červnu. Ve srovnání s loňským červencem má v kraji práci o téměř 11 tisíc lidí více. „Ekonomicky se daří místním firmám, nezaznamenali jsme ani žádné hromadné propouštění,“ uvedla Marta Niklová z ústeckého Úřadu práce.

Přestože nezaměstnanost v regionu klesá nepřetržitě již od února, kraji stále patří ve výši nezaměstnanosti nelichotivé poslední místo v Česku. Zaostává i daleko za celorepublikovým průměrem – zatímco v zemi činí míra nezaměstnanosti 6,4 procenta, v Ústeckém kraji je to nyní 11,9 procent. Dobrou zprávou pro nezaměstnané je nárůst počtu volných míst. Ke konci července jich bylo na úřadech práce hlášeno 6 729, což znamená, že na jedno volné místo připadá celkem osm uchazečů. Loni to přitom bylo čtrnáct lidí.

Nejhorší situace je tradičně na Mostecku, kde nemá práci téměř jedenáct tisíc lidí. Míra nezaměstnanosti se tu drží nad sedmnáctiprocentní hranicí. Větší než dvanáctiprocentní nezaměstnanost je také v okrese Teplice a Ústí nad Labem. Oživení poslední dobou přinesly nejen sezónní práce, ale také příchod zahraničních investorů a rozvoj průmyslové zóny Triangle na Žatecku, kde se již oficiálně rozeběhla výroba LCD displejů.

Zvýšení nezaměstnanosti odborníci nepředpokládají ani na v dalších měsících. Důvodem je rostoucí počet míst.