Firmám a trhu práce se daří lépe, nezaměstnaných je výrazně méně než v minulých, krizových letech. Povzbudivá zpráva vyplývá ze statistik úřadu práce. Zatímco v době recese, například v letech 2010 nebo 2011, byla míra nezaměstnanosti v okrese Louny i přes 12 procent, nyní není ani 8 procent. Jenže, jinde je ještě lépe, region za velkou částí republiky stále zaostává.

Okres Louny je, i přes zlepšení, pokud se zaměříme na nezaměstnanost, jedenáctý nejhorší v celé ČR.

Vůbec nejhorším okresem, s nejvyšším podílem nezaměstnaných, je sousední Most. Míra nezaměstnanosti tam ke konci dubna dosahovala 11.46 %. Následuje v žebříčku z celé ČR Karviná, okresy z Ústeckého kraje jsou ale i na dalších „vysokých" příčkách. Třetí je Ústí (10.05%), šestý Chomutov (9.43%).

Bezmála pět tisíc lidí bez práce

Okres Louny je v celorepublikovém srovnání na nelichotivém jedenáctém místě. Ke konci dubna tam bylo 4 882 uchazečů o práci, z čehož bylo 186 absolventů. Míra nezaměstnanosti v regionu dosahuje 7.79 %.

Lepší v Ústeckém kraji jsou sice jen Teplice (14. místo - 7.34 %) a Litoměřice (17. místo - 6.91 %), zbytek republiky má ale nezaměstnaných méně. Hodnoceno je 77 regionů. Pro zajímavost, vůbec nejnižší nezaměstnanost, a tedy 77. místo v žebříčku patří Rychnovu nad Kněžnou (2.15 %).

Na jaře a v létě zaměstnanost roste

Celorepublikový průměr je aktuálně 5.68 %. V jarních a letních měsících je pravidelně nezaměstnaných nejméně, mohou za to sezonní práce ve stavebnictví, a také zemědělství. Nárůst zaměstnanosti v této oblasti je každoročně patrný i v okrese Louny. „V dubnu došlo k očekávanému poklesu nezaměstnanosti, který by měl pokračovat i v květnu," píše se ve zprávě Úřadu práce Ústí nad Labem.

Takže, sečteno podtrženo, firmám, podnikatelům a trhu práce se v okrese Louny vede mnohem lépe než v minulých letech. Za velkou částí regionů, vlastně za většinou zbytku republiky, ale pořád zaostává.

Podívejme se ale také blíže na roky minulé. Zatímco před krizí, ještě v roce 2008, byla v okrese míra nezaměstnanosti něco málo přes 8 %, už v roce 2010, tedy již v době, kdy řada podniků i stát měly problémy, to bylo přes 12 %. V hodnotách okolo 12 % se podíl nezaměstnaných pohyboval i v dalších krizových letech, například v roce 2011. Tam už se ale číslo začalo snižovat, dostávalo se blíž k 11 %. Přes 11 % byla nezaměstnanost i v roce 2014. Postupně se dostala až k 10 % v roce 2015, letos je tedy už pod 8 %.

Statistiky nezaměstnanosti

Statistiky nezaměstnanosti a různých ukazatelů.   zdroj: ÚP Louny