Žatec- Žatecký pivovar, jenž se řadí mezi menší pivovary, desátý rok po sobě zvyšuje prodej. V letošním roce očekává výstav 32 000 hektolitrů, loni to bylo 30 200 hektolitrů. Společnosti se daří pivo prodávat v zahraničí, export činí 20 procent. ČTK o tom informoval obchodní ředitel společnosti Radek Vincík.

Na rozdíl od jiných pivovarů se firmě podařilo zvýšit prodej i v době hospodářské krize. „Do příštího roku se díváme s nadějí a optimismem. Lidé čím dál více vnímají odlišnou chuť a kvalitu jednotlivých pivovarů, a to je podnebí velice příznivé pro náš pivovar,” uvedl Vincík.

Pivovar vaří bezlepkové pivo

Pivovar vyrábí klasickou řadu piv, tzn. světlé 10°, 11°, 12° a 13°, a kromě toho má v sortimentu také tmavé pivo 11° či tmavý Žatec Xantho 14°. „Výraznou značkou se stalo ihned od svého uvedení na trh bezlepkové pivo Celia, které vyrábíme na základě dohody s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským v Praze,” doplnil Vincík.

Podobně jako další s i v Žatci vyrábějí piva k různým příležitostem. V těchto dnech mohou zájemci koupit patnáctistupňový světlý speciál s názvem Sváteční speciál, který je na trhu jak v lahvové, tak i v sudové variantě.

Pivovar se připojil ke snaze města oživit věhlas Žatce, jakožto centra pěstování chmele a vaření piva v Čechách s cílem přilákat větší počet turistů a vytvořit ze Žatce zajímavou turistickou destinaci. Firma chce příští rok uvést na trh nový produkt a spolupracovat bude na tradičním festivalu chmele, který se koná vždy na začátku května.

Najdete ho v celém světě

Pivo ze Žatce mohou koupit zájemci v Anglii, USA, Rusku a Švédsku. „Nyní jsme otevřeli zajímavý projekt v Číně a slibně se vyvíjí export do Itálie, Ukrajiny a Finska. Celkově vyvážíme kolem dvaceti procent produkce v cenově nejvyšším segmentu,” uvedl obchodní ředitel.

Žatecký pivovar s r. o. odkoupil v roce 2001 od firmy Saaz Brit Rolf Munding. Firma zaměstnává 49 lidí. Loni vystoupil pivovar z Českého svazu pivovarů a sladoven, důvodem byl protest proti chování Plzeňského Prazdroje, jímž údajně poškozoval ostatní členy svazu. Prazdroj tehdy nařkl pivovary, že k výrobě využívají nestandardní suroviny, jako jsou nepovolené chmelové preparáty a přídavné potravinářské látky.