Přestože Ústecký kraj loni zažil nárůst zahraničních turistů, v regionu není ani jediný luxusní pětihvězdičkový hotel. V Česku jich přitom existuje již téměř čtyřicet. Nejbohatší turisté se tak při návštěvě Česka soustředí do Prahy, Karlových Varů, Mariánských lázní a Českého Krumlova.

Zájem o luxus je

„Je nanejvýš žádoucí a nutné pokusit se rozptýlit solventní zahraniční turisty i do dalších regionů země,“ tvrdí Tomio Okamura z Asociace cestovních kanceláří. Jak se ukazuje, zahraniční turisté mají o přespání v luxusních hotelech zájem, a to i přesto, že se cena za jednu noc často pohybuje kolem pěti tisíc korun. Pokud by v Ústeckém kraji vznikl pětihvězdičkový hotel, o nedostatek zákazníků by se zřejmě bát nemusel.

Region totiž loni navštívilo více zahraničních turistů než v roce 2005 – nárůst činil 0,4 procent. Zajímavé je, že 1,6 procenta poklesl počet turistů, kteří v kraji přenocovali. „Každý desátý turista přespává v nejluxusnějších hotelech,“ upozorňuje Okamura. Podle něj pětihvězdičkové hotely zaznamenaly loni více než desetiprocentní nárůst počtu zahraničních hostů.

Menší zájem už zaznamenaly čtyřhvězdičkové hotely – a levné hotely do tří hvězdiček se dokonce potýkají s poklesem. A pozor – zájem spát v luxusu mají nejen cizinci, ale také Češi. Loni jich podle Okamury přespalo v pětihvězdičkových hotelech přes 43 tisíce. „Je to velice dobrý signál vzrůstající životní úrovně lidí v Česku,“ dodává Okamura.

Ráj hotelů: Hřensko

Hřensko, jež je považováno za vstupní bránu do Národního parku České Švýcarsko, stojí hned na hranici s Německem na Děčínsku. O hotely tu nemají nouzi, byť místním podnikatelům zasadily těžkou ránu povodně. „Po povodních ještě některé hotely neotevřely,“ uvedl starosta Hřenska Jiří Černý.

Vrásky hoteliérům přidělávají i drolící se skály, které Hřensko svírají z obou stran. Ani tady ale turisté nenajdou pětihvězdičkové hotely. Hotel Praha, který patří mezi nejluxusnější, má čtyři hvězdičky. Cena za jednolůžkový pokoj tu činí 1 900 korun. Čtyři hvězdičky má i ústecký hotel Vladimír. Zdá se přitom, že mezi luxusními hotely v kraji panuje jistá řevnivost. „Jako jediný v regionu splňuje standard čtyř hvězdiček,“ píše se totiž na stránkách Vladimíru. Bez pětihvězdičkových hotelů byla dosud i Morava. Letos se tam začínají stavět první z nich. Kdy k tomu dojde i u nás?