Hoteliéři v Ústeckém kraji nemají příliš velký zájem získat oficiální certifikaci kvality. Takzvané hvězdičkové hodnocení udělené komisí má zhruba patnáct procent hotelů v regionu. Od začátku letošního roku o certifikaci, kterou uděluje Asociace hotelů a restaurací České republiky, požádalo v regionu méně než pět hotelů. Nechat si ohodnotit hotel přitom není nikterak drahá záležitost – poplatek pro členy Asociace je 1500 korun, pro nečleny pak 3000 korun.

I přes nezájem hotelů ale najdou turisté hvězdičky na drtivé většině z nich. Hotely si je prostě v mnoha případech udělují samy, za což jim ale žádný postih ani pokuta nehrozí. Certifikace totiž není povinná.

Zatím chybí pět hvězdiček

Přesto si žádný hotel v kraji netroufl udělit nejvyšší možný počet, tedy pět hvězdiček. V kraji proto není žádný, i když minimálně jeden hotel by takové parametry splnil. „Troufám si tvrdit, že postavením na trhu, úrovní poskytovaných služeb, umístěním a specifičností historické budovy při dalším rozvoji hotelových služeb by hotel Prince de Ligne v Teplicích pět hvězdiček snesl,“ uvedl Milan Nemrava, prezident Asociace v Ústeckém kraji.

V Ústeckém kraji v současné době převažují tříhvězdičkové hotely. „Podle osobního názoru hotely čtyřhvězdičkové dosahují daleko vyšších výnosů na jedno lůžku, jedno jídlo či jednu židli – a to by mohlo být motivací pro další hotely, při rekonstrukci a výstavbě, snažit se zařadit do vyšší třídy,“ tvrdí Nemrava. Za pravdu mu dává Asociace cestovních kanceláří, která tvrdí, že lidé dávají přednost hotelům s vyšším počtem hvězdiček.

Jedna oficiální certifikace

Oficiální jednotná klasifikace ubytovacích zařízení byla zavedena před dvěma lety. Hlavním důvodem jejího vzniku byla nutnost zajistit a deklarovat kvalitu a úroveň vybavení ubytovacích zařízení podle kategorií a tříd a učinit tuto službu přehlednou jak z hlediska hotelů, tak i turistů. Každé certifikované ubytovací zařízení je označeno znakem s vymezením kategorie, tedy zda jde o hotel, penzion, motel či třeba turistickou ubytovnu a dále označení třídy, tedy počtem hvězdiček. Zatímco hotely mohou získat až pět hvězdiček, motely či penziony nanejvýše čtyři hvězdičky. Komise hodnotí celou řadu kritérií.

Certifikace hotelů

  • Tourist – jedna hvězdička
  • Economy – dvě hvězdičky
  • Standard – tři hvězdičky
  • First Class – čtyři hvězdičky
  • Luxury – pět hvězdiček

V Ústeckém kraji není ani jediný pětihvězdičkový hotel.