V kraji také již probíhají kontroly. „Zpřísnili jsme kontroly a zaměřili se především na velkochovy,“ uvedl Petr Pilous z Krajské veterinární správy. Především velkochovatelům drůbeže by se měli před ptačí chřipkou bránit. Pokud by se u nich vyskytla, hrozí jim vysoké finanční ztráty.

„O opatřeních proti ptačí víme, je jich několik. Veterináři po nás také chtěli vypracovat krizový plán předem,“ uvedl ředitel drůbežárny v Libotenicích František Novák. Jedním z nejdůležitějších opatření je podle veterinářů mít uzavřený chov, aby se do něj nedostali cizí ptáci. To v Libotenicích mají.

Nutné je i krmit drůbež v uzavřeném prostoru. Chovatelé by také měli zabránit vstupu do hal nepovolaným osobám a omezit počet vstupů a výjezdů na jeden. To ale není všechno. Osoby, které vstupují do chovů by měly být vybaveny ochrannými pomůckami, mezi které patří například holínky. Veterináři podnikatelům také doporučují umístit před vstupy desinfekční rohože. „V nich je chlorové vápno,“ říká Novák s tím, že jedním z možných opatření je také dezinfekce přijíždějících vozidel.

Při chovu v halách v době, kdy nebude mít drůbež přístup do výběhu je třeba podle veterinářů pamatovat na zajištění dostatečného podestýlání a zajištění krmítek a napáječek. Pokud by některý chovatel zaznamenal zvýšené hromadné úhyny, měl by se obrátit na veterinární správu. Mezi příznaky onemocnění patří načepýřené peří, skleslost a shrbenost, náhlý pokles snášky, tenké skořápky, ztráta chuti či otoky.

Ptačí chřipka

  • Co to je? Virové onemocnění postihující ptáky. Napadá volně žijící ptáky, ale také drůbež.
  • Je nebezpečná i pro člověka? U lidí je možná infekce úzkým kontaktem s infikovanými ptáky.
  • Jaké jsou příznaky ptačí chřipky u lidí? Vysoké teploty, bolesti hlavy, kašel, obtíže při dýchání, a to přibližně po 7 dnech od kontaktu