Není ale vyloučeno, že do té doby dojde oproti původním plánům ještě ke změnám. Slučováním škol se kraj připravuje na neustálý pokles počtu studentů na středních školách. Kolem roku 2010 by mělo být v kraji kolem 3000 studentů středních škol a učilišť, zatímco nyní je jejich počet asi o tisícovku vyšší.

Sloučením a úpravou škol na Páteřní by mělo být v kraji v roce 2010 asi 58 výchovně vzdělávacích center. Jenomže zatímco počet studentů středních škol klesá, počet žáků na základních školách začal po dlouhých letech zase růst. „Situace na základních školách se pomalu začíná zlepšovat v důsledku zastavení poklesu počtu narozených dětí, uvedla Jitka Pilbauerová z Ústavu pro informace a vzdělávání.

V Ústeckém kraji chodí na základní školy asi 77 tisíc dětí. A i v kraji byl loni zaznamenaný baby boom. Program Páteřních škol se rozeběhl v roce 2006, kdy došlo v Teplicích ke sloučení základní školy při Dětské lázeňské léčebně se Speciální základní školou a Speciální mateřskou školou.

Od začátku letošního roku pak byl sloučen Školní statek Měcholupy s Krajskou majetkovou. Ke sloučení dvou základních škol došlo i v Ústí nad Labem. Od letošního září čeká změny dalších osm škol. Na dalších školách byla dokončena projektová příprava a schváleno jejich sloučení, a to v dalších sedmi případech. Pokračovat ve slučování se bude i v příštím roce. Kraj tvrdí, že slučování je potřeba, a že hospodaření škol bude efektivnější než dosud.

Na konci celého procesu bude v okrese Ústí nad Labem deset středních škol, na Děčínsku 12 nebo 13, na Chomutovsku 10, na Mostecku 8, na Litoměřicku také 8, na Lounsku se počítá se 4 až 6 středními školami. Zástupci kraje připouští, že vše se může změnit. Záleží na vývoji počtu studentů.

Slučování škol v Ústeckém kraji

 

projekt Páteřních škol, v jehož rámci dochází ke slučování škol, začal v roce 2006

postupně dojde k průměrnému nárůstu studentů na jedné střední škole z cca 460 na 520

do roku 2010 by tak v kraji mělo vzniknout 58 výchovně vzdělávacích center. Jejich počet se ale může ještě změnit.

v budoucnu se počítá v okrese Ústí nad Labem s deseti středními školami, na Děčínsku zůstane 12 až 13 středních škol, na Chomutovsku 10, na Mostecku 8 stejně jako na Litoměřicku. Lounsko počítá se čtyřmi až šesti středními školami

od září se slučování dotkne dalších osmi škol