Zóna byla slavnostně otevřena minulý týden. Přibližně půl miliardy korun stály demolice a hlavní část likvidace ekologické zátěže. Toto proběhlo jako první. Na 340 milionů korun vyšla výstavba inženýrských sítí, která nedávno skončila. „V tom je zahrnuta výstavba přípojek zemního plynu, pitné a užitkové vody, splaškové a dešťové kanalizace,“ uvedl František Janačík z oddělení tiskových informací Krajského úřadu Ústeckého kraje, který zónu vlastní.

Pro pitnou vodu byl postaven věžový vodojem a osmikilometrový okruh kolem zóny. Další dva vodojemy a stejně dlouhý okruh je také pro užitkovou vodu. Stejný okruh byl postaven i pro dešťovou kanalizaci, která bude odváděna do Chomutovky a Ohře. Na stovky milionů korun vyjde výstavba silnic u zóny. Nejdražší, za téměř čtyři sta milionů korun, bude komunikace Bítozeves – Staňkovice s mimoúrovňovou křižovatkou přes silnici Praha – Chomutov.

Zhruba na stejnou částku vyjde silnice Staňkovice – Velemyšleves s přemostěním přes tutéž silnici. Výstavbu průmyslové zóny Triangle hradí stát a z menší části Ústecký kraj. Dalších 220 milionů investuje do připojení zóny také ČEZ. „Byla dokončena stavba dvojnásobného vedení velmi vysokého napětí 110kV na trase mezi transformovnami Výškov a Triangle. Délka trasy venkovního vedení je 9,3 km a má 39 stožárů,“ uvedla Soňa Hendrychová, mluvčí Skupiny ČEZ pro severozápadní Čechy.

Další zrealizovanou stavbou je kabelové vedení vysokého napětí 22 kV umístěné v prostoru průmyslové zóny Triangle v délce trasy 8,4 km, včetně tří betonových distribučních trafostanic. Od července bude ČEZ, který do Triangle už investoval 111 milionů korun, schopen dodávat do průmyslové zóny požadovaný příkon 20 MW. „Předpokládaný celkový příkon pro průmyslovou zónu by měl činit 75 MW a náklady spojené s připojením nové průmyslové zóny jsou vyčísleny zhruba na 220 milionů korun,“ řekl Filip Secký, ředitel úseku Obnova sítí z ČEZ Distribuce.

Zóna Triangle je hotová

V zóně Triangle se začalo vyrábět