Mnohem optimističtěji vypadá současná situace v japonské továrně IPS Alpha, která v průmyslové zóně Triangle u Žatce od roku 2007 vyrábí LCD televizory.

Zatímco vloni na podzim prudce klesla poptávka po výrobcích společnosti a v IPS Alpha následovaly odstávky výroby a poměrně velké propouštění, nyní je situace lepší.

„Počátkem léta došlo k oživení poptávky, a tedy i k plnému obnovení výroby. V posledních několika měsících zažíváme výrobní špičku, která logicky kopíruje vzrůstající zájem o televizory na předvánočním trhu. Dá se říci, že v porovnání s loňským rokem, kdy se již koncem října začaly projevovat první dopady hospodářské krize, letošní podzim je co se týče objemů výroby pro nás mnohem optimističtější,“ sdělila Gabriela Benešová, mluvčí společnosti.

IPS Alpha měla v roce 2007 v žatecké zóně 1600 zaměstnanců, kvůli potížím v ekonomické krizi jejich počet snížila na současných 1100. „V tuto chvíli IPS Alpha zaměstnává 1100 kmenových zaměstnanců, z toho necelých 100 v administrativě. Vývoj počtu i struktury zaměstnanců se bude i nadále vyvíjet podle poptávky na trhu respektive podle plánovaných objemů výroby,“ uvedla G. Benešová.

Společnost IPS Alpha vyrábí u Žatce LCD monitory do televizorů ve dvou velikostech 82 a 94 centimetrů. Majoritním zákazníkem je společnost Panasonic, která je i majoritním vlastníkem firmy. IPS Alpha zásobuje obrazovkami jak hlavní závod Panasonicu v Plzni, tak jeho sousední žateckou pobočku. Tu Panasonic převzal letos po společnosti Hitachi.