Další významný krok k výstavbě továrny na pneumatiky firmy Nexen Tire, která by měla v průmyslové zóně Triangle na Žatecku zaměstnat tisícovku lidí, udělali zastupitelé Ústeckého kraje. Definitivně odsouhlasili prodej levných pozemků. V příštích dnech by měli z Jižní Koreje dorazit zástupci společnosti a jednat s českou vládou, která už obří investici slíbila podporu. Pokud vše půjde dobře, pneumatiky by se na Žatecku měly vyrábět asi za dva roky.

„Je to výborná zpráva pro náš region, prodej pozemků jsme definitivně schválili. Jednání o příchodu velkého investora směřují dobrým směrem. Přínos pro region by mohl být obrovský, nejen co se týká zaměstnanosti, ale i dalšího rozvoje. Nesmíme zapomínat například na podporu technických škol, jejichž absolventy bude nový investor, ale i další firmy, jistě potřebovat," řekl místostarosta Žatce a krajský zastupitel Jan Novotný.

Kraj nasadil do boje minimální cenu pozemků

Pro prodej pozemků bylo v tajném hlasování 35 zastupitelů, jeden se zdržel a dva hlasy byly neplatné.

Ústecký kraj prodal pozemky v Triangle s výraznou slevou, aby investora přilákal. Právě extrémně výhodná cena hrála údajně velmi významnou roli při rozhodování investora; kraj doufá, že se mu sleva vrátí. A to nejen v podobě kompenzací od státu, ale i výrazným snížením nezaměstnanosti a dalším rozvojem regionu. Nahlas se mluví například o rychlejší dostavbě silnice R7 na Prahu.

Mapka průmyslové zóny Triangle na Žatecku s vyznačením lokace pro Nexen Tire CorporationNexen Tire má v první fázi získat v zóně Triangle šedesát hektarů pozemků za cenu jedno euro za metr čtvereční (zhruba 27,50 Kč). Přitom v zóně Triangle se prodává až za 400 korun za metr čtvereční. Později by měla společnost dokoupit ještě 6 hektarů, ale až poté, co kraj odkoupí tento kus pozemku od církve.

Jihokorejská společnost Nexen Tire, jeden z velkých světových hráčů na trhu s pneumatikami, která dodává například automobilkám Kia, Hyundai, ale i koncernu Volkswagen a Škodě, by mohla začít na Žatecku vyrábět zhruba za dva roky.

Pokud všechna jednání dopadnou tak, jak mají, mohou začít přípravné práce pro budování továrny prakticky ihned po podpisu smluv.

Podle informací médií by do konce června měli do ČR přiletět zástupci společnosti Nexen Tire a jednat i s českou vládou. Poté by mohlo, pokud Nexen Tire s konečnou platností kývne, dojít k tolik očekávaným podpisům.

Investice za desítky miliard

Obří investici za 23 miliard korun (může nakonec dosáhnout až 40 miliard), která má zaměstnat tisíc lidí (do budoucna možná i přes dva tisíce), bude ještě projednávat vláda. U vlády by ale celý projekt neměl narazit, podporu slíbil osobně i premiér Bohuslav Sobotka při nedávné návštěvě zóny Triangle.

„Za vládu slibuji maximální podporu. Máme silný zájem, aby se investici podařilo dotáhnout do zdárného konce. Je nezbytně nutné, abychom podpořili zaměstnanost v Ústeckém kraji," uvedl před několika týdny český premiér.

Vláda by měla schválit stamilionové kompenzace Ústeckému kraji, jenž za slevu na pozemcích žádá zhruba 300 milionů. Další stovky milionů by měl stát investovat do rozvoje infrastruktury.

Stamiliony získá ze státní kasy, pokud investice dopadne, také Nexen. Za každé vytvořené pracovní místo například 200 tisíc korun. „Pobídky vyplývají ze zákona a vláda bude určitě schvalovat investiční smlouvu, poskytneme pobídky podle schváleného zákona," dodal premiér.

Celý region v posledních dnech napjatě očekává, zda obří investice na Žatecko nakonec skutečně přijde. Nedávno se totiž objevily zprávy, že si Nexen investici rozmyslel, že půjde raději do Nošovic, které byly dříve, společně s dalšími průmyslovými zónami po ČR i v zahraničí, také ve hře. Informace se objevila na jednom z korejských zpravodajských serverů. Jednalo se ale pravděpodobně o chybu novináře, neznalost českých reálií nebo nedorozumění.

„Určitě tato informace není pravdivá, jedná se o nějaké nedorozumění," reagovala na dotaz Deníku Adéla Tomíčková, tisková mluvčí Czechinvestu, který o investici za českou stranu vyjednává. „I nadále jednáme o příchodu významného investora do zóny Triangle a jednání jsou na dobré cestě," potvrdila, že sídlem nové velké továrny by měla být zóna Triangle.

Výstavba průmyslové zóny Triangle na Žatecku už stála více než dvě miliardy korun. Působí tam aktuálně sedm firem, které zaměstnávají zhruba 1500 lidí.

Společnost Nexen Tire byla založena v roce 1942, sídlí v jihokorejském Jangsanu. Zaměstnává tisíce lidí a pneumatiky vyváží do asi 130 zemí.