Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR spustilo projekt, jenž je určen zaměstnavatelům, kteří kvůli celosvětové finanční krizi a hospodářské recesi omezují výrobu ve svých provozech. Zaměstnavatelé mají šanci získat finanční prostředky na realizaci vzdělávacích kurzů pro své zaměstnance.

Cílem ministerstva je podpořit zaměstnavatele v tom, aby místo propuštění v době odbytového útlumu a omezení výroby, svým zaměstnancům poskytli možnost dalšího vzdělávání.

„Z finančních prostředků Evropského sociální fondu jsou za účelem dotací zaměstnavatelům ohrožených hospodářskou krizí vyčleněny finanční prostředky v celkové výši 3,3 miliardy korun, o které mohou zaměstnavatelé žádat bez ohledu na počet zaměstnanců,“ uvedl ředitel Úřadu práce v Lounech Vratislav Pražák.

Finanční prostředky jsou určeny jak na školení zaměstnanců, tak i na náhradu mzdových nákladů zaměstnanců po dobu jejich účasti na školení, a to v určitých případech až do výše 100 procent celkových nákladů. Může se jednat například o jazykové kurzy, IT dovednosti, ale i oborové vzdělání.

Zaměstnavatelé mohou o finanční prostředky žádat ze dvou projektů. Žádost o zapojení do projektu Školení je šance mohou podat přes portál www.esfcr.cz ti zaměstnavatelé, jimž v důsledku krize klesá počet výrobních zakázek a kteří nechtějí aplikovat § 209 zákoníku práce, kdy zaměstnancům je poskytována náhrada mzdy v nižší částce. Žádosti je možné předkládat průběžně až do konce roku 2009. Nesmí být ale zapojeni do druhého projektu.

Do projektu Vzdělávejte se mohou zaměstnavatelé podat žádost o zapojení na příslušném úřadu práce, který jejich žádost posoudí a schválí. Do projektu se mohou zapojit právě ty firmy, které vyplácí svým zaměstnancům nižší náhradu mzdy. Do projektu je možné se zapojit do 30. června 2011. Žádost musí obsahovat důvody o zapojení zaměstnavatele do projektu, seznam zaměstnanců účastnících se odborného rozvoje, vzdělávací kurzy a vybrané vzdělávací instituce, které budou odborný rozvoj zajišťovat. Součástí bude i kalkulace nákladů na vzdělávání. Cena kurzů ale nesmí přesáhnout cenu v daném regionu obvyklou.

Další informace k uvedeným projektům, včetně podmínek pro podání žádosti, lze získat na webových stránkách ministerstva sociálních věcí nebo na Úřadu práce v Lounech.